HŽ CARGO

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

HŽ CARGO VRAĆA ŽELJEZNIČKI TERETNI PROMET U ZADAR

Postaj by borna on čet 28 tra 2016 - 12:10


U HGK Županijskoj komori Zadar ovih je dana održan sastanak oko vraćanja teretnog željezničkog prometa, gotovo do kraja ugašenog odlukama o ukidanju zadarske ispostave HŽ Carga s početka 2014. godine.

Službeni je razlog vraćanja teretnog prometa i ovog sastanka najavljeno povećanje tereta koji se očekuju u gospodarskim subjektima u luci Gaženica, a neslužbeno pak razlog se krije u smjeni Vlade i čelnih ljudi u resornom ministarstvu, a time i promjenom Zadru nesklone politike bivšeg ministra Siniše Hajdaša-Dončića.
Ukinuta ispostava

Još početkom 2014. godine lokalni su se poduzetnici zapitali hoće li Zadar ostati bez teretnog prijevoza robe na pruzi Zadar-Knin, povodom čega je i tada organiziran sastanak u HGK Županijskoj komori Zadar. Povod razgovora bio je novi pravilnik HŽ Carga kojim je ukinuto 25 radnih mjesta u područnom centru Zadar-Bibinje te je bio predviđen samo jedan djelatnik u Bibinju. Praktično je time ukinut zadarski centar HŽ Carga, a u Zadru nije ostao niti jedan njihov djelatnik, iako je na cijeloj pruzi od Zadra do Ploča bilo predviđeno oko 200 djelatnika.

Nažalost, osim samih radnika HŽ Carga na sastanak se nisu odazvali predstavnici Uprave i usprkos svemu HŽ Cargo je na koncu praktički ukinuo teretni promet od Zadra prema Kninu. Kako su tad i sami radnici HŽ Carga kazali, pruga Zadar-Knin je sustavno zanemarivana te je promet od 470.000 tona iz 2010. godine u samo nekoliko godina višestruko smanjen.

HGK Županijska komora Zadar je od čelništva HŽ Carga ponovo uputila zahtjev za sastankom, jer je istaknuto da je takvo ukidanje zadarske podružnice HŽ Carga, ujedno i praktično gašenje teretnog prometa, neprihvatljivo i štetno za lokalno gospodarstvo. No, iz HŽ Carga sve donedavno nije dobiven nikakav odgovor, niti je udovoljeno zahtjevu za sastankom, što je samo pokazalo odnos bivše Vlade prema Zadru i zadarskom gospodarstvu.

Promjenom Vlade i dolaskom Domoljubne koalicije stvari se očito počinju kretati te se u Zagrebu početkom travnja ove godine organizira sastanak u resornom Ministarstvu, na inicijativu pomoćnika ministra Alena Gospočića, koji je saslušao zahtjeve zadarskih poduzetnika i najavio dolazak resornih državnih tvrtki u Zadar.

Obećano – ispunjeno, ovih dana u Zadru su osvanuli predsjednici Uprava HŽ Carga, HŽ Infrastrukture, Agita – Agencije za integralni transport i resornog ministarstva te je održan sastanak s predstavnicima tvrtki koje se bave prihvatom, distribucijom i skladištenjem tereta. Radi se o Tankerkomercu koji je potpisao dva nova ugovora s Croduxom i očekuje veliko povećanje tekućeg tereta kroz luku Gaženicu, Kepol terminala koji je također potpisao nove ugovore za prijevoz tekućih tereta, Sojare s najavljenim povećanjem prometa rasutog tereta, Luke Zadar d.d. i drugih poduzetnika.

Na sastanku u Zadru dogovoreno je kako će HŽ Cargo i Agit poduzeti sve da se najavljeni tereti iz Gaženice prugom nesmetano prevezu do ugovorenih odredišta. Obzirom da prvi tereti stižu već za 15-ak dana, dogovoren je i kontrolni sastanak u Županijskoj komori, a ako treba i ranije, kako bi vidjeli ima li ikakvih tehničkih problema i hoće li takav aranžman HŽ Carga i Agencije za integralne terete kvalitetno zadovoljiti potrebe zadarskih poduzetnika.
Kreće teretni prijevoz

Predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić kazao je pak kako su 2014. ukinuli ispostavu Zadar zbog drastično smanjenog prometa, no kako će se sada vidjeti hoće li vratiti poslovanje tvrtke na razinu kakva je bila i ranije, a time vratiti i ukinutu ispostavu.

Kako smo dogovorili trenutno, prijevoz bi trebao početi već od idućeg tjedna, što znači da su navedeni problemi zadarskih poduzetnika već riješeni. Pojeftinjenje prijevoza se ipak ne može očekivati jer se prije toga moraju posložiti drugi uvjeti, a svakako ćemo svojom organizacijom rada nastojati da se ta cijena nešto snizi – sumirao je aktualni dogovor Danijel Krakić. Za Narodni list kazao je kako će eventualni povratak zadarske ispostave, a time i djelatnika HŽ Carga, ovisiti o prometu koji bi se trebao ostvarivati iz Zadra.

-Na moju ogromnu žalost, došlo je posljednjih godina do izuzetnog pada prijevoza iz luke Zadar, tako da je u prošloj i pretprošloj godini prosjek prijevoza koji smo mi radili bio oko 45-55 tisuća tona, a to nije dovoljno da bi se držala posada u Zadru. To ne znači da sad u Zadru ne možemo održavati prijevoz, ali nadopunjujemo ljude iz drugih područja kad potreba za takvim prijevozom postoji. Ako bi došlo do značajnijeg povećanja prijevoza, to znači da bi došlo i do potrebe za zaposlenicima na području Zadra. Oko 2009. godine naš prijevoz iz Zadra bio je na oko 400 tisuća tona, pa onda možete misliti ako je pao na 40-50 tisuća tona, kolika je to razlika u troškovima. – kazao je Krakić i dodao kako se prema ovim, ali i nekim drugim najavama očekuje povećanje prometa na godišnjoj razini od otprilike 100 do 150 tisuća tona, pa čak i više.

Iako Krakić ukidanje zadarske podružnice HŽ Carga pravda drastičnim padom prometa treba istaknuti kako se radi o prometu HŽ Carga, a da podaci sestrinske tvrtke – Agencije za integralni transport govore o nekoliko puta većem prometu iz zadarske luke. Naime, prema Agitu, teretni promet luke Gaženica iznosio je 2010. doista visokih 607 tisuća tona, da bi 2014. pao na 218 tisuća tona, što je ipak značajno više od 40-ak tisuća na koje se poziva HŽ Cargo.

Kako bilo, promjena u politici resornog ministarstva i državnih tvrtki za prijevoz tereta konačno se mijenja, a Zadar bi ponovo mogao dobiti aktivni željeznički promet, bez čega se uostalom ne može računati ni na ozbiljni razvoj teretne luke u Gaženici, a time i na razvoj zadarskog gospodarstva općenito.
Kreće i nastavak obnove pruge Zadar-Knin?

Osim hitne organizacije najavljenih tereta, na sastanku u Zadru razgovaralo se i o obnovi pruge Zadar-Knin, kako bi se teretni promet prema Zadru normalno odvijao i u budućnosti. Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša kazala nam je kako je približno 50 posto dionice Zadar-Knin već obnovljeno 2013. godine i u to je uloženo 44 milijuna kuna.

-Potrebno je investirati još toliko da bi cijela dionica postigla osovinsko opterećenje od 20 tona po osovini, što se konkretno odnosi na mogućnost većeg broja vagona u kompoziciji. Paralelno se radi i studija u kojoj se nastoji vidjeti stanje najugroženijih pružnih građevina i mogu li one podnijeti 21 tonu osovinskog opterećenja, čime bi na trasi Zadar-Knin imali kompozicije od 24 vagona i puno manji trošak po lokomotivi, odnosno puno manji trošak željezničkog prijevoza nego li je to danas. – kazala je Suša i najavila kako će HŽ Infrastruktura nastojati iznaći potrebna sredstva za obnovu pruge, što bi se moglo realizirati već za oko godinu dana.

Izvor: Narodni-list.hr/vlakovi.hr
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4248
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by Pfaff on čet 28 tra 2016 - 13:45

U prvoj rečenici je sve rečeno!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8668
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by inflameswetrust on čet 28 tra 2016 - 14:25

Pfaff je napisao/la:U prvoj rečenici je sve rečeno!

super2
avatar
inflameswetrust

Broj postova : 758
Age : 27
Lokacija : Požega-Osijek
Registration date : 24.10.2014

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.