HŽ CARGO

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

Go down

HŽ CARGO VRAĆA ŽELJEZNIČKI TERETNI PROMET U ZADAR

Postaj by borna on čet 28 tra 2016 - 12:10


U HGK Županijskoj komori Zadar ovih je dana održan sastanak oko vraćanja teretnog željezničkog prometa, gotovo do kraja ugašenog odlukama o ukidanju zadarske ispostave HŽ Carga s početka 2014. godine.

Službeni je razlog vraćanja teretnog prometa i ovog sastanka najavljeno povećanje tereta koji se očekuju u gospodarskim subjektima u luci Gaženica, a neslužbeno pak razlog se krije u smjeni Vlade i čelnih ljudi u resornom ministarstvu, a time i promjenom Zadru nesklone politike bivšeg ministra Siniše Hajdaša-Dončića.
Ukinuta ispostava

Još početkom 2014. godine lokalni su se poduzetnici zapitali hoće li Zadar ostati bez teretnog prijevoza robe na pruzi Zadar-Knin, povodom čega je i tada organiziran sastanak u HGK Županijskoj komori Zadar. Povod razgovora bio je novi pravilnik HŽ Carga kojim je ukinuto 25 radnih mjesta u područnom centru Zadar-Bibinje te je bio predviđen samo jedan djelatnik u Bibinju. Praktično je time ukinut zadarski centar HŽ Carga, a u Zadru nije ostao niti jedan njihov djelatnik, iako je na cijeloj pruzi od Zadra do Ploča bilo predviđeno oko 200 djelatnika.

Nažalost, osim samih radnika HŽ Carga na sastanak se nisu odazvali predstavnici Uprave i usprkos svemu HŽ Cargo je na koncu praktički ukinuo teretni promet od Zadra prema Kninu. Kako su tad i sami radnici HŽ Carga kazali, pruga Zadar-Knin je sustavno zanemarivana te je promet od 470.000 tona iz 2010. godine u samo nekoliko godina višestruko smanjen.

HGK Županijska komora Zadar je od čelništva HŽ Carga ponovo uputila zahtjev za sastankom, jer je istaknuto da je takvo ukidanje zadarske podružnice HŽ Carga, ujedno i praktično gašenje teretnog prometa, neprihvatljivo i štetno za lokalno gospodarstvo. No, iz HŽ Carga sve donedavno nije dobiven nikakav odgovor, niti je udovoljeno zahtjevu za sastankom, što je samo pokazalo odnos bivše Vlade prema Zadru i zadarskom gospodarstvu.

Promjenom Vlade i dolaskom Domoljubne koalicije stvari se očito počinju kretati te se u Zagrebu početkom travnja ove godine organizira sastanak u resornom Ministarstvu, na inicijativu pomoćnika ministra Alena Gospočića, koji je saslušao zahtjeve zadarskih poduzetnika i najavio dolazak resornih državnih tvrtki u Zadar.

Obećano – ispunjeno, ovih dana u Zadru su osvanuli predsjednici Uprava HŽ Carga, HŽ Infrastrukture, Agita – Agencije za integralni transport i resornog ministarstva te je održan sastanak s predstavnicima tvrtki koje se bave prihvatom, distribucijom i skladištenjem tereta. Radi se o Tankerkomercu koji je potpisao dva nova ugovora s Croduxom i očekuje veliko povećanje tekućeg tereta kroz luku Gaženicu, Kepol terminala koji je također potpisao nove ugovore za prijevoz tekućih tereta, Sojare s najavljenim povećanjem prometa rasutog tereta, Luke Zadar d.d. i drugih poduzetnika.

Na sastanku u Zadru dogovoreno je kako će HŽ Cargo i Agit poduzeti sve da se najavljeni tereti iz Gaženice prugom nesmetano prevezu do ugovorenih odredišta. Obzirom da prvi tereti stižu već za 15-ak dana, dogovoren je i kontrolni sastanak u Županijskoj komori, a ako treba i ranije, kako bi vidjeli ima li ikakvih tehničkih problema i hoće li takav aranžman HŽ Carga i Agencije za integralne terete kvalitetno zadovoljiti potrebe zadarskih poduzetnika.
Kreće teretni prijevoz

Predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić kazao je pak kako su 2014. ukinuli ispostavu Zadar zbog drastično smanjenog prometa, no kako će se sada vidjeti hoće li vratiti poslovanje tvrtke na razinu kakva je bila i ranije, a time vratiti i ukinutu ispostavu.

Kako smo dogovorili trenutno, prijevoz bi trebao početi već od idućeg tjedna, što znači da su navedeni problemi zadarskih poduzetnika već riješeni. Pojeftinjenje prijevoza se ipak ne može očekivati jer se prije toga moraju posložiti drugi uvjeti, a svakako ćemo svojom organizacijom rada nastojati da se ta cijena nešto snizi – sumirao je aktualni dogovor Danijel Krakić. Za Narodni list kazao je kako će eventualni povratak zadarske ispostave, a time i djelatnika HŽ Carga, ovisiti o prometu koji bi se trebao ostvarivati iz Zadra.

-Na moju ogromnu žalost, došlo je posljednjih godina do izuzetnog pada prijevoza iz luke Zadar, tako da je u prošloj i pretprošloj godini prosjek prijevoza koji smo mi radili bio oko 45-55 tisuća tona, a to nije dovoljno da bi se držala posada u Zadru. To ne znači da sad u Zadru ne možemo održavati prijevoz, ali nadopunjujemo ljude iz drugih područja kad potreba za takvim prijevozom postoji. Ako bi došlo do značajnijeg povećanja prijevoza, to znači da bi došlo i do potrebe za zaposlenicima na području Zadra. Oko 2009. godine naš prijevoz iz Zadra bio je na oko 400 tisuća tona, pa onda možete misliti ako je pao na 40-50 tisuća tona, kolika je to razlika u troškovima. – kazao je Krakić i dodao kako se prema ovim, ali i nekim drugim najavama očekuje povećanje prometa na godišnjoj razini od otprilike 100 do 150 tisuća tona, pa čak i više.

Iako Krakić ukidanje zadarske podružnice HŽ Carga pravda drastičnim padom prometa treba istaknuti kako se radi o prometu HŽ Carga, a da podaci sestrinske tvrtke – Agencije za integralni transport govore o nekoliko puta većem prometu iz zadarske luke. Naime, prema Agitu, teretni promet luke Gaženica iznosio je 2010. doista visokih 607 tisuća tona, da bi 2014. pao na 218 tisuća tona, što je ipak značajno više od 40-ak tisuća na koje se poziva HŽ Cargo.

Kako bilo, promjena u politici resornog ministarstva i državnih tvrtki za prijevoz tereta konačno se mijenja, a Zadar bi ponovo mogao dobiti aktivni željeznički promet, bez čega se uostalom ne može računati ni na ozbiljni razvoj teretne luke u Gaženici, a time i na razvoj zadarskog gospodarstva općenito.
Kreće i nastavak obnove pruge Zadar-Knin?

Osim hitne organizacije najavljenih tereta, na sastanku u Zadru razgovaralo se i o obnovi pruge Zadar-Knin, kako bi se teretni promet prema Zadru normalno odvijao i u budućnosti. Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša kazala nam je kako je približno 50 posto dionice Zadar-Knin već obnovljeno 2013. godine i u to je uloženo 44 milijuna kuna.

-Potrebno je investirati još toliko da bi cijela dionica postigla osovinsko opterećenje od 20 tona po osovini, što se konkretno odnosi na mogućnost većeg broja vagona u kompoziciji. Paralelno se radi i studija u kojoj se nastoji vidjeti stanje najugroženijih pružnih građevina i mogu li one podnijeti 21 tonu osovinskog opterećenja, čime bi na trasi Zadar-Knin imali kompozicije od 24 vagona i puno manji trošak po lokomotivi, odnosno puno manji trošak željezničkog prijevoza nego li je to danas. – kazala je Suša i najavila kako će HŽ Infrastruktura nastojati iznaći potrebna sredstva za obnovu pruge, što bi se moglo realizirati već za oko godinu dana.

Izvor: Narodni-list.hr/vlakovi.hr
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4651
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by Pfaff on čet 28 tra 2016 - 13:45

U prvoj rečenici je sve rečeno!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8731
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by inflameswetrust on čet 28 tra 2016 - 14:25

Pfaff je napisao/la:U prvoj rečenici je sve rečeno!

super2
avatar
inflameswetrust

Broj postova : 758
Age : 28
Lokacija : Požega-Osijek
Registration date : 24.10.2014

[Vrh] Go down

'Možda netko zaustavi budalu'

Postaj by borna on čet 23 stu 2017 - 20:01

Procesi rada su na razini Austro-Ugarske, Cargo je jedini primjer u Europi koji je u procesu liberalizacije na jednoj pruzi izgubio 50 posto tereta u šest mjeseci...


Sindikat strojovođa Hrvatske u četvrtak je na konferenciji za novinare skinuo rukavice i žestoko napao šefa Uprave HŽ Carga Željka Pokrovca teško ga optužujući da novcem te tvrtke spašava TŽV Gredelj u stečaju i HŽ Putnički prijevoz kako bi ova tvrtka mogla godinu završiti "u plusu".

Pokrovac je u Gredelj poslao šest lokomotiva na popravak koje su mjesec dana prije toga vozile i doslovce su se same odvezle do Zagreba. Odjednom iz Gredelja javljaju da je na svih šest lokomotiva uočen puknuti blok motora i da se troškovi povećavaju za milijun kuna. To je kvar koji do sad u HŽ-u nismo poznavali – izjavio je predsjednik sindikata Nenad Mrgan. Inače, Željko Pokrovac došao je na mjesto direktora HŽ Carga iz prodaje TŽV Gredelja. Mrgan se obrušio na Pokrovca ističući da je Cargo dobio kredit Svjetske banke za lokomotive, da novci stoje i idu kamate, a da je Pokrovac mimo tog novca odlučio popravljati lokomotive u Gredelju planirajući da se to plati iz tekućeg poslovanja Carga, umjesto iz kredita. Za Pokrvca je više puta istaknuo da ranije u Gredelju radio u vrijeme nedavno uhićenog stečajnog upravitelja Pere Hrkaća te je uvjeren da je lokomotive u Gredelj poslao kako bi pogodovao svojoj bivšoj tvrtki, i to bez natječaja, planirajući također potpisati anekse ugovora kojim bi trošak popravaka bio što veći. Time nameće zaključak da novcem Carga spašava Gredelj koji je u stečaju i za koji misli da nema ni radnika ni sredstava da lokomotive zaista i poprave. Mrgan je naveo i da se radi o lokomotivama starim 50 godina, koje će i nakon popravka zbog starosti trošiti enormnih 100 litara ulja na ličkoj pruzi između Splita i Ogulina, dok bi normalno bilo da troše oko 40 litara.

Pojasnio je zašto gotovo pet godina niti jedan HŽ nije u Gredelj slao lokomotive na popravak, iako je nominalni vlasnik Gredelja HŽ Putnički prijevoz. Rekao je kako je prijašnjih godina HŽ poslao u tu tvrtku tri lokomotive koje su se pod garancijom vratile u Gredelj jer su one izgorjele na probnoj vožnji. Mrgan optužuje da te opožarene lokomotive i dalje stoje u Gredelju, da se nikad nisu vratile te da je Cargo zbog njih podigao tužbe. Sindikalni čelnik kaže i da su dolaskom Pokrovca iz Gredelja u Cargo te tužbe povučene pred samu prvostupanjsku presudu i da je tako direktno oštetio Cargo.

- Zgroženi smo čovjekom koji je opterećen lokomotivama i koji priča kako Cargo ima 170 lokomotiva koje nitko do njega nije popravljao. Cargo trenutačno ima dovoljno lokomotiva za svoje terete i popravci nam uopće ne trebaju - rekao je Mrgan.

Uz svog zamjenika Dalibora Petrovića, koji je sindikalni čelnik strojovođa u HŽ Putničkom prijevozu, optužio je Pokrovca da uz sve ovo namjerava novcem Carga spašavati i Putnički prijevoz.

- Pokrovac želi od Putničkog prijevoza unajmiti deset pokvarenih lokomotiva i popraviti ih, iako Cargo ima bolje lokomotive koje također čekaju popravak. Priprema se ugovor o najmu od 60 milijuna kuna na 42 mjeseca. Privatnici istovremeno lokomotive mogu unajmiti za 500 eura po danu i nitko ih ne sili da se vežu na duže vrijeme kao što se želi vezati Cargo – ističe Mrgan.

Na pitanje novinara zašto bi Pokrovac unajmljivao od Putničkog prijevoza pokvarene lokomotive i slao ih na popravak, odgovorio je Petrović.
- Krpanje. Namjera je da se Europskoj komisiji zamažu oči. Naime, HŽ Putnički prijevoz ove godine mora završiti restrukturiranje i imati najmanje kunu dobiti, ako ne žele da Europska komisija stavi šapu na tu tvrtku. Kada bi Europska komisija to napravila, to bi značilo zaustavljanje lopovluka. Da bi se spriječilo da EK dođe, tvrtka mora završiti s dobiti, a sada im nedostaje desetak milijuna kuna – rekao je Petrović.

Zato, tvrde ovi sindikalisti Cargo priprema uzeti u najam lokomotive Putničkog prijevoza i upumpati novac kako bi ovi završili godinu s dobiti. Ovaj sindikalni dvojac doslovce je rekao kako se "Cargu uvaljuju stare lokomotive te da se Cargo uništava namjerno". Petković je napomenuo i to da Putnički prijevoz završava godinu u minusu unatoč tome što na godinu dana prima velikih pola milijarde kuna državnog novca, a sada ih i Cargo mora spašavati koji istovremeno zbog liberalizacije tržišta ne prima nikakve državne potpore. S obzirom da je Petrović član Nadzornog odbora Putničkog prijevoza, nije mogao iznositi detalje njihova poslovanja, ali je rekao kako su u razdoblju od 2011. do 2016., prema javno dostupnim podacima, izgubili 65 posto putnika. Na konferenciji su istaknuli kako najam spomenutih deset lokomotiva od Putničkog prijevoza još nije potpisan, ali da se on priprema i da je cilj Sindikata strojovođe Hrvatske da to spriječe. Napomenuli su i to da bi te lokomotive vukle terete iz riječkog bazena i to najviše 250 tona, dok konkurencija s jačim lokomotivama vuče i 800 tona.

Najviše od svega, strojovođe Pokrovcu na teret stavljaju to što se za njegova mandata od svega nekoliko mjeseci teret pobjegao od Carga privatnicima. Nanizali su kako su izgubili teret iz Luke Ploče, da će vjerojatno izgubit i Petrokemiju, kao i druge kooperante.

- Dok se u Opatiji održavao skup prijevoznika na kojem se ugovaraju tereti i poslovi, Pokrovac na ekskurziju vodi ljude u Brčko i banči, a tek pod pritiskom šalje svog pomoćnika u Opatiji – optužio je Mrgan. Petrović se nadovezao kako je Cargo u šest mjeseci izgubio 50 posto tereta na mađarskoj pruzi.

- Kao posljedica politike uzgajanja slabih lokomotiva koje generiraju veliki trošak, a procesi rada su na razini Austro-Ugarske, gubitak je vlakova na pruzi prema Mađarskoj od 50 posto, a mi smo jedini primjer u Europi da je državni operater nakon liberalizacije tržišta u tako kratkom vremenu izgubio toliko tereta – rekao je Petrović. Sindikalisti su napomenuli kako su o svemu obavijestili premijera i resorne ministre prometa i uprave, ali da nije bilo odgovora.
/24sata.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4651
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by ICE-3M on sub 25 stu 2017 - 13:35

Jel zna netko konkretne podatke o teretnom prometu. Meni je podatak da Cargu pada promet malo čudan jer u zadnjih pet godina otprilike jednom tjedno putujem Maksimir - Dugo Selo i dok je 2012 kad sam počeo putovat srest teretni bio kao dobitak na lotu  u zadnje dvije godine stalno srečem teretnjake i večina ih je od Carga. Evo jučer sam ih sreo 4 plus dvije strojne vožnje od PPD-a(oba puta 2044) i od tih 4 je jedan bio od PPD-a, dva su bila od Carga, a jedan je imao vagone za šljunak od Carga ilokomotivu daleko u mraku, pa ne znam od koga je taj vlak. Sad jel ja to u zadnje vrijeme imam dosta sreče ili je promet stvarno porastao? Nije mi jadsno ni ovo kaj veli Mrgan da ni jedna lokomotiva ne treba na reviziju. Pa kaj ne bi trebale lokomotive redovito ič na reviziju ili Cargo ima viška lokomotiva pa nije šteta ako neke stoje neispravne jer su nepotrebne. Ne bi htjeo ispast kao odvjetnik uprave, ali sam malo skeptičan prema sindikatima i to sindikatima opčenito, a ne samo preema ovom.
avatar
ICE-3M

Broj postova : 646
Age : 35
Lokacija : Zagreb
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by borna on sub 25 stu 2017 - 13:42

U svakom slučaju raznih mućki i zakulisnih igara ima na svim stranama a sve ide na štetu HŽ-a (i nas sviju) ukupno Evil or Very Mad
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4651
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ CARGO

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 5 / 5. Previous  1, 2, 3, 4, 5

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.