TRAMVAJ U BEČU (Wien)

Go down

TRAMVAJ U BEČU (Wien)

Postaj by zes on sub 27 lis 2012 - 20:31

Zasigurno nikoga neće začuditi činjenica da je tramvajski promet u Beču započeo kao i svagdje u svijetu s konjskim tramvajem, ali ipak poprilično ranije negoli u drugim gradovima Monarhije. Prva takova linija bila je puštena u promet 1865 godine, punu godinu ranije negoli u Pešti , (Pešta je u to doba još poseban grad), tri godine prije Budima (1868), deset godina prije Praga (1875), odnosno punih dvadesetišest godina prije Zagreba (1891). Ali ono što je za Beč još više karakteristično je to da je grad od 1883 godine imao i parni tramvaj koji je povezivao tadašnja predgrađa sa gradskom jezgrom. Već 1887 godine Bečom je provozao prvi električni tramvaj po tračnicama današnje linije 5, a 1903 godine grad Beč se definitivno oprostio od konjskog tramvaja. Zanimljivo je i to da je nekoliko otvorenih prikolica tog istog konjskog tramvaja došlo u Zagreb gdje su pregrađene na K&K uskotračni standard od 760 mm i desetljećima vozile kao otvoreni vagoni omiljene Gradske Željeznice Zagreb-Samobor, odnosno popularnog „Samoborčeka“.
Sve do pojave niskopodnih tramvaja, okosnicu saobracaja činili su tramvaji Serije E i E1, koji su djelomično proizvedeni u tvornici DÜWAG, odnosno kasnije prema licenci u bečkim tvornicama SPG i Bombardier ( ukupno oko 460 vozila u obje serije). Od 1995 godine ulicama Beča prometuju i niskopodne garniture tipa A (trodjelne) I tipa A1 (petodjelne) koje proizvodi bečka ispostava tvornice Siemens (Siemens Verkehrstechnik, Wien). Popularni naziv ovih tramvaja je ULF (Ultra Low Floor), a planirano je da se do 2014 godine gradu isporuči ukupno 300 garnitura ovih vozila. Dok se sa svakim novodošlim ULF-om iz prometa povlače I preko pedeset godina stari tramvaji tipa E, grad planira i proširenje tramvajske mreže.
Lokomotiva i vagoni parnog tramvaja na izložbi povodom 100 godišnjice električnog tramvaja (1997)


Najstarija sačuvana električna kola (1912), danas eksponat u Tramvajskom Muzeju u Beču


San svih pušača : prikolica samo za pušače !!!


Tramvaj tipa M, danas kao reklamno vozilo koje se može I iznajmiti


Tramvaj tipa E na okretištu Praterkai. Ova je linija ukinuta puštanjem u promet produžene linije podzemne željeznice U-2.


Tip E1 na Währingerstraße (18 okrug)


Trodjelni ULF na Wiedner Hauptstraße.


Petodjelni ULF i dva E1 ispred remize u Favoriten-u.


Petodjelni ULF na okretištu Oberlaa (Termalno kupalište)
avatar
zes

Broj postova : 37
Age : 71
Lokacija : Austrija
Registration date : 17.10.2012

http://www.zes-collection.at

[Vrh] Go down

Re: TRAMVAJ U BEČU (Wien)

Postaj by tinaivica on ned 28 lis 2012 - 14:38

Prekrasno Zeljko.. Jedva cekam nastavak... pozdrav.... super
avatar
tinaivica

Broj postova : 33
Age : 71
Lokacija : CHICAGO, USA
Registration date : 06.10.2012

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.