Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Započni novu temu   Odgovori na temu

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by borna on čet 16 svi 2013 - 15:51

Dana 18.05.2013 (subota) dijelom najstarije hrvatske pruge (Čakovec gr. – Čakovec) prometovati će prvi privatni operater (RCA-Slovenija) u Hrvatskoj. Taj događaj interesantan je i iz činjenice da je i prije 153 godina ovom prugom prvi vlak bio upravo porijeklom iz Austrijskih željeznica. S obzirom da od 01. srpnja Hrvatska ulazi u liberalizaciju prijevoza željeznicom, RCA podružnica Slovenija ne želi čekati niti dan, te žele biti spremni prevoziti robu ovim pravcem u vremenu zatvorenosti magistralne pruge Koper – Hodoš – Budimpešta. Naime , na dionici pruge prema Hodošu radit će se kapitalni remont u kojem će se povećati brzina na 160 Km/h uz elektrifikaciju pruge.
Stoga RCA poduzima sve korake da se unaprijed pripremi na zatvorenost pruge kako bi svojim korisnicima na vrijeme mogli dostavljati robu i dalje biti jedan od najkonkurentnih prijevoznika u ovom dijelu EU. Zbog toga su u subotu organizirali školovanje svojih strojovođa na upoznavanju pruge Ormož – Čakovec koje će se odvijati uz asistenciju djelatnika sž u popodnevnim satima u nekoliko lokomotivskih vožnji na toj relaciji lokomotivom OBB/RCA serije 2016 (Hercules).
Prva vožnja je predviđena s dolaskom u Čakovec u 13:42.
Izvor: RCA Slovenija
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3861
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

RCA Slovenija na probnoj vožnji u Čakovcu

Postaj by borna on ned 19 svi 2013 - 19:22

I prije 01. srpnja Čakovec je osjetio čar liberaliziranog tržišta i ono što se očekuje u budućnosti. Danas, kao i prije 153 godina dogodilo se nešto što bi moglo promijeniti željezničku povijest ovog kraja, nešto po čemu ste obilježeni kroz budućnost, nešto o čemu bi mogle pričati generacije. Na žalost, iako je u ovoj vožnji sudjelovao i sam direktor RCA Slovenija, gospodin Ivan Novak, ovaj događaj nije popraćen nikakvim izaslanstvom HŽ Infrastrukture, iako se mjesecima pričalo o tome. Sve se svelo na pokojeg fotografa i članove udruge Vlakovi i HŽ Carga koji su poželjeli dobrodošlicu direktoru i novom prijevozniku.
U razgovoru sa direktorom RCA Slovenija, vidljivo je da postoji interes o prijevozu vlakova ovim pravcem, no politika i razne druge struje trude se provesti neke druge ideje. Nevezano uz to, činjenica je da se uskoro očekuju prvi vlakovi RCA Slovenija, koji će kroz Čakovec, Kotoribu i Murakeresztur skratiti i ubrzati protok robe i tako pridonijeti globalnoj konkurentnosti željezničkog prijevoza.
TKO JE ZAPRAVO RCA?
Rail Cargo Austria je austrijska željeznička tvrtka specijalizirana za teretni prijevoz sa središtem u Beču. Ona je jedna od članice OBB grupe, a proizašla je iz OBB-ovog carga. Osim željezničkog prijevoza prisutni su i u cestovnom, zračnom te vodenom prijevozu.
2008. RCA preuzeli su MAV Cargo (danas Rail Cargo Hungaria) i njihovo cjelokupno poslovanje. Danas RCA zapošljava oko 11 000 ljudi i preveze oko 142 milijuna tona tereta godišnje. Prisutni su u većini zemalja središnje, jugoistočne i istočne Europe.
Među tvrtkama u vlasništvu RCA nalaze se Rail Cargo Hungaria, Express-Interfracht Internationale Spedition GmbH, OBB-Produktion GmbH, OBB-Technische Services GmbH, Okombi GmbH i drugi.
RCA je prisutan u poslovnim sektorima poput intermodalnog prijevoza, kontejnerskog prijevoza, prijevoza kompletnih vagona i vlakova, prijevoz specijalnih tereta, te prijevoz komandnih pošiljaka.
U flotu lokomotiva RCA uključene su serije Taurusa 1016, 1116 (dvosistemske) i 1216 (trosistemske), 1144, 2016 (Hercules), 2043, te različite dizel i električne manevarske lokomotive.
Ono što podružnicu RCA Slovenija čini posebnom jest to da ona sa svojih 39 zaposlenika drži 11% ukupnog željezničkog teretnog prijevoza u Sloveniji, a da sa svojim daljnjim usavršavanjem i modernizacijom ta brojka svakodnevno raste.
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3861
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by ZlayoZg on ned 19 svi 2013 - 23:38

kul kul

Kako Čakovec i nije tako daleko,upregnuo sam svoj Clio i autocestom A4 stigao u Čakovec za sat vremena,tj.oko 12:15.Tu sam kasnije susreo Brunu,a zatim i Antu-vž i zajedno smo bili u akciji dočekivanja.
U 13:40 dolazi lokomotiva zbog koje sam i došao icon jup
Čakovec,18.05.2013.

 
Momci iz RCA sa prometnikom 

 

 

 
Pitao sam strojovođu jel bih mogao malo poslikati upravljačnicu i dozvolio je happy

 

 

 


Jedino mi je krivo i pomalo sramotno jer se baš nitko iz medija(osim portala vlakovi.com) nije udostojio doći i zabilježiti ovaj događaj.. ljutiti
avatar
ZlayoZg
Administrator
Administrator

Broj postova : 3031
Age : 33
Lokacija : Zagreb(Žitnjak)
Registration date : 19.09.2008

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by Thommo on pon 20 svi 2013 - 21:45

Što je dovukao RCA Herkules, kakav vlak?
avatar
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2340
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by ZlayoZg on pon 20 svi 2013 - 22:07

Nije ništa dovukao,došao je strojno..Taj dan je imao dvije strojne vožnje na relaciji Središće-Čakovec.
avatar
ZlayoZg
Administrator
Administrator

Broj postova : 3031
Age : 33
Lokacija : Zagreb(Žitnjak)
Registration date : 19.09.2008

[Vrh] Go down

Kružno putovanje vlakom i izložba “Europa je tu kraj nas”

Postaj by borna on pon 1 srp 2013 - 19:01

U veliku proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja uključit će se Fotoklub Varaždin, Županija varaždinska, Udruga Sunce iz Ludbrega i Hrvatske željeznice koji će tog dana organizirati kružno putovanje vlakom na relaciji Varaždin (polazak vlaka u 14,43 sati) – Jalžabet (dolazak vlaka u 14,53 sati) – Ludbreg (dolazak vlaka u 15,10 sati) – Rasinja (dolazak vlaka u 15,51 sati) – Koprivnica (dolazak vlaka u 16,15 sati) – Gyekenyes (dolazak vlaka u 16,48 sati) – Kotoriba (dolazak vlaka u 18,02 sati).
To će putovanje biti dio međunarodnog fotografskog programa pod nazivom Zajednički motivi kojeg Fotoklub Varaždin već tri godine provodi zajednički s Hrvatskom manjinskom samoupravom iz Murakeresztura (Mađarska), te fotografima partnerima iz Udruge Ludbreško Sunce, Osnovne škole iz Legrada, Udruge mladih iz Rasinje i Drava dokumentacijskog centra iz Koprivnice.
Navedena trasa pruge kružno omeđuje prostor na kojem se izvodi međunarodni fotografski program kojem su ove godine, u povodu ulaska Hrvatske u EU dali naziv “Europa je tu kraj nas”. Zadovoljstvo putovanja vlakom i zaustavljanjima u kolodvorima, izvoditelji programa odlučili su posvetiti onima koji su u samom središtu europske ideje i bez kojih ona ne bi bila moguća – svojim građanima.
Izvor: e-medjimurje
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3861
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.