Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Go down

Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by borna on čet 16 svi 2013 - 15:51

Dana 18.05.2013 (subota) dijelom najstarije hrvatske pruge (Čakovec gr. – Čakovec) prometovati će prvi privatni operater (RCA-Slovenija) u Hrvatskoj. Taj događaj interesantan je i iz činjenice da je i prije 153 godina ovom prugom prvi vlak bio upravo porijeklom iz Austrijskih željeznica. S obzirom da od 01. srpnja Hrvatska ulazi u liberalizaciju prijevoza željeznicom, RCA podružnica Slovenija ne želi čekati niti dan, te žele biti spremni prevoziti robu ovim pravcem u vremenu zatvorenosti magistralne pruge Koper – Hodoš – Budimpešta. Naime , na dionici pruge prema Hodošu radit će se kapitalni remont u kojem će se povećati brzina na 160 Km/h uz elektrifikaciju pruge.
Stoga RCA poduzima sve korake da se unaprijed pripremi na zatvorenost pruge kako bi svojim korisnicima na vrijeme mogli dostavljati robu i dalje biti jedan od najkonkurentnih prijevoznika u ovom dijelu EU. Zbog toga su u subotu organizirali školovanje svojih strojovođa na upoznavanju pruge Ormož – Čakovec koje će se odvijati uz asistenciju djelatnika sž u popodnevnim satima u nekoliko lokomotivskih vožnji na toj relaciji lokomotivom OBB/RCA serije 2016 (Hercules).
Prva vožnja je predviđena s dolaskom u Čakovec u 13:42.
Izvor: RCA Slovenija
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4656
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

RCA Slovenija na probnoj vožnji u Čakovcu

Postaj by borna on ned 19 svi 2013 - 19:22

I prije 01. srpnja Čakovec je osjetio čar liberaliziranog tržišta i ono što se očekuje u budućnosti. Danas, kao i prije 153 godina dogodilo se nešto što bi moglo promijeniti željezničku povijest ovog kraja, nešto po čemu ste obilježeni kroz budućnost, nešto o čemu bi mogle pričati generacije. Na žalost, iako je u ovoj vožnji sudjelovao i sam direktor RCA Slovenija, gospodin Ivan Novak, ovaj događaj nije popraćen nikakvim izaslanstvom HŽ Infrastrukture, iako se mjesecima pričalo o tome. Sve se svelo na pokojeg fotografa i članove udruge Vlakovi i HŽ Carga koji su poželjeli dobrodošlicu direktoru i novom prijevozniku.
U razgovoru sa direktorom RCA Slovenija, vidljivo je da postoji interes o prijevozu vlakova ovim pravcem, no politika i razne druge struje trude se provesti neke druge ideje. Nevezano uz to, činjenica je da se uskoro očekuju prvi vlakovi RCA Slovenija, koji će kroz Čakovec, Kotoribu i Murakeresztur skratiti i ubrzati protok robe i tako pridonijeti globalnoj konkurentnosti željezničkog prijevoza.
TKO JE ZAPRAVO RCA?
Rail Cargo Austria je austrijska željeznička tvrtka specijalizirana za teretni prijevoz sa središtem u Beču. Ona je jedna od članice OBB grupe, a proizašla je iz OBB-ovog carga. Osim željezničkog prijevoza prisutni su i u cestovnom, zračnom te vodenom prijevozu.
2008. RCA preuzeli su MAV Cargo (danas Rail Cargo Hungaria) i njihovo cjelokupno poslovanje. Danas RCA zapošljava oko 11 000 ljudi i preveze oko 142 milijuna tona tereta godišnje. Prisutni su u većini zemalja središnje, jugoistočne i istočne Europe.
Među tvrtkama u vlasništvu RCA nalaze se Rail Cargo Hungaria, Express-Interfracht Internationale Spedition GmbH, OBB-Produktion GmbH, OBB-Technische Services GmbH, Okombi GmbH i drugi.
RCA je prisutan u poslovnim sektorima poput intermodalnog prijevoza, kontejnerskog prijevoza, prijevoza kompletnih vagona i vlakova, prijevoz specijalnih tereta, te prijevoz komandnih pošiljaka.
U flotu lokomotiva RCA uključene su serije Taurusa 1016, 1116 (dvosistemske) i 1216 (trosistemske), 1144, 2016 (Hercules), 2043, te različite dizel i električne manevarske lokomotive.
Ono što podružnicu RCA Slovenija čini posebnom jest to da ona sa svojih 39 zaposlenika drži 11% ukupnog željezničkog teretnog prijevoza u Sloveniji, a da sa svojim daljnjim usavršavanjem i modernizacijom ta brojka svakodnevno raste.
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4656
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by ZlayoZg on ned 19 svi 2013 - 23:38

kul kul

Kako Čakovec i nije tako daleko,upregnuo sam svoj Clio i autocestom A4 stigao u Čakovec za sat vremena,tj.oko 12:15.Tu sam kasnije susreo Brunu,a zatim i Antu-vž i zajedno smo bili u akciji dočekivanja.
U 13:40 dolazi lokomotiva zbog koje sam i došao icon jup
Čakovec,18.05.2013.

 
Momci iz RCA sa prometnikom 

 

 

 
Pitao sam strojovođu jel bih mogao malo poslikati upravljačnicu i dozvolio je happy

 

 

 


Jedino mi je krivo i pomalo sramotno jer se baš nitko iz medija(osim portala vlakovi.com) nije udostojio doći i zabilježiti ovaj događaj.. ljutiti
avatar
ZlayoZg
Administrator
Administrator

Broj postova : 3041
Age : 34
Lokacija : Zagreb(Žitnjak)
Registration date : 19.09.2008

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by Thommo on pon 20 svi 2013 - 21:45

Što je dovukao RCA Herkules, kakav vlak?
avatar
Thommo
Moderator
Moderator

Broj postova : 2345
Lokacija : Rijeka
Registration date : 29.02.2008

http://hobipoint.com

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by ZlayoZg on pon 20 svi 2013 - 22:07

Nije ništa dovukao,došao je strojno..Taj dan je imao dvije strojne vožnje na relaciji Središće-Čakovec.
avatar
ZlayoZg
Administrator
Administrator

Broj postova : 3041
Age : 34
Lokacija : Zagreb(Žitnjak)
Registration date : 19.09.2008

[Vrh] Go down

Kružno putovanje vlakom i izložba “Europa je tu kraj nas”

Postaj by borna on pon 1 srp 2013 - 19:01

U veliku proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja uključit će se Fotoklub Varaždin, Županija varaždinska, Udruga Sunce iz Ludbrega i Hrvatske željeznice koji će tog dana organizirati kružno putovanje vlakom na relaciji Varaždin (polazak vlaka u 14,43 sati) – Jalžabet (dolazak vlaka u 14,53 sati) – Ludbreg (dolazak vlaka u 15,10 sati) – Rasinja (dolazak vlaka u 15,51 sati) – Koprivnica (dolazak vlaka u 16,15 sati) – Gyekenyes (dolazak vlaka u 16,48 sati) – Kotoriba (dolazak vlaka u 18,02 sati).
To će putovanje biti dio međunarodnog fotografskog programa pod nazivom Zajednički motivi kojeg Fotoklub Varaždin već tri godine provodi zajednički s Hrvatskom manjinskom samoupravom iz Murakeresztura (Mađarska), te fotografima partnerima iz Udruge Ludbreško Sunce, Osnovne škole iz Legrada, Udruge mladih iz Rasinje i Drava dokumentacijskog centra iz Koprivnice.
Navedena trasa pruge kružno omeđuje prostor na kojem se izvodi međunarodni fotografski program kojem su ove godine, u povodu ulaska Hrvatske u EU dali naziv “Europa je tu kraj nas”. Zadovoljstvo putovanja vlakom i zaustavljanjima u kolodvorima, izvoditelji programa odlučili su posvetiti onima koji su u samom središtu europske ideje i bez kojih ona ne bi bila moguća – svojim građanima.
Izvor: e-medjimurje
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4656
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: Prvi privatni vlak, prvom Hrvatskom prugom

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.