HŽ PP

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

Go down

Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff on čet 16 vel 2017 - 3:08

Ima kondor manjerku i kutlaču. Još čekamo iz HŽ PP naputak da putnici moraju sobom nositi porciju & žlicu

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8769
Age : 70
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

HŽ oborio svoj rekord u brzini vožnje vlaka

Postaj by borna on sri 15 stu 2017 - 17:06

Nakon, što su ljetos imale akciju “Vlakom na more”, u okviru koje su nudile putovanje iz Osijeka u Šibenik u trajanju od 24 sata, odlučite li se sjesti na neki od hrvatskih vlakova, Hrvatske željeznice nastavljaju “neobičnu” ponudu putovanja


Tako je od ove jeseni novi “rekord” u putovanju InterCity vlakom dostigla poznata Podravka, koja je ostala jedina, navodno, brza željeznička linija između Osijeka i glavnog grada. No to putovanje od nekadašnja tri i pol sata, koja su se poslije pretvorila u četiri sata, sada je dosegnulo “rekord” - traje gotovo pet sati, piše Glas Slavonije.

Tako vlak službenog naziva IC 581 iz Zagreba kreće u 16.40, a u Osijek stiže u 21.21. Točnije, za 272 kilometra potrebno mu je četiri sata i 40 minuta, pa se jednostavnom računicom dolazi do podatka da mu je prosječna brzina 61 kilometar na sat.

Iako kondukteri HŽ-a to zamorno putovanje opravdavaju novim rasporedom križanja vlakova, zbog kojega se nešto duže čeka u Koprivnici, evidentno je kako vlak na putu iz Zagreba staje na samo 11 postaja, a jedino duže zadržavanje ima u Koprivnici, gdje se stoji 15 minuta.

Drugo obrazloženje djelatnika je ono što i jest prava istina, a to je iznimno loše stanje pruge, zbog kojega vlak i ne smije ostvariti veću brzinu, jer postoji opasnost od nesreće. Cijena je karte za to putovanje čak 150 kuna.

Inače, osim tog vlaka HŽ do Osijeka nudi još samo dva vlaka, i to putnički kojim putovanje traje 5.49 sati i koji nudi samo drugi razred, a cijena karte je tek 20 kuna niža nego za IC vlak, 131 kunu, te putnički jutarnji vlak koji nudi i prvi razred te putovanje tek četiri minute duže od onoga IC vlakom i 10 kuna jeftinije.

Tako je od ove jeseni novi “rekord” u putovanju InterCity vlakom dostigla poznata Podravka, koja je ostala jedina, navodno, brza željeznička linija između Osijeka i glavnog grada. No to putovanje od nekadašnja tri i pol sata, koja su se poslije pretvorila u četiri sata, sada je dosegnulo “rekord” - traje gotovo pet sati, piše Glas Slavonije.

Tako vlak službenog naziva IC 581 iz Zagreba kreće u 16.40, a u Osijek stiže u 21.21. Točnije, za 272 kilometra potrebno mu je četiri sata i 40 minuta, pa se jednostavnom računicom dolazi do podatka da mu je prosječna brzina 61 kilometar na sat.

Istovremno autobusom se iz Zagreba može doći za 3.40 sati po cijeni od 125 kuna.
/tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Vlakovi HŽ-a dobivaju autostop

Postaj by borna on sri 15 stu 2017 - 17:13

HŽ Putnički prijevoz i tvrtka Altpro potpisali su u ponedjeljak ugovor za nabavu opreme za sustav autostop u 48 vučnih vozila u vlasništvu HŽ Putničkog prijevoza vrijedan 11,9 milijuna kuna, čime će se podići sigurnost željezničkog prometa


Ugovor se financira zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), u sklopu projekta održivog razvoja hrvatskog željezničkog sustava.

Autostop sustav upozorava strojovođu ili automatski koči vlak, ovisno o podacima o brzini vozila prikupljenih prilikom prolaska uz signalne oznake na pruzi, čime putovanje postaje sigurnije.

'Realizacijom ovog ugovora sva vozila HŽ Putničkog prijevoza imat će ugrađene autostop uređaje što bitno diže razinu sigurnosti prometovanja željeznicom. Dobro je što će sav posao odraditi domaće tvrtke', kazao je na potpisivanju ugovora direktor HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić.

Direktor Altproa Zvonimir Viduka istaknuo je kako su autostop sustave tog proizvođača zadnjih šest godina ugradili neki od najpoznatijih svjetskih proizvođača željezničkih vozila poput Alstoma i CAF-a, te hrvatskih Končara i Gredelja.

Najavio je da Altpro sustav autostop uskoro kani ponuditi u Njemačkoj, Austriji i Rumunjskoj, a svoje tehnološke sustave već plasira u 47 zemalja.

U očekivanju velikog interesa za autostop sustave, ta tvrtka u okolici Zagreba gradi razvojno-inovacijski centar za vozila gdje će razvijati i proizvoditi autostop sustave i njihove aplikacije za globalno tržište. U novom centru u planu je zapošljavanje 75 djelatnika.

'Nije jednostavno pobijediti na natječaju koji organizira IBRD. To pokazuje da su naše tvrtke stale uz bok vodećim svjetskim tvrtkama iz tog sektora', kazala je državna tajnica za promet Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac.

/tportal.hr, vijest je stara 2 mjeseca inekako mi je promakla/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ PP

Postaj by ICE-3M on pet 8 pro 2017 - 19:00

Danas zanimljiva situacija. Dakle, prolazim ja pokraj stajališta Maksimir u vrijeme prolaska Podravke i pojavljuje se kracati mađar koji nije stao na stajalištu. Kako su radovi i pruga je zatvorena između Vrbovca i Križevaca to bi mogla i bit Podravka, ali prošli put kad je isto bio zatvor sam vidio dva niskopodna regionalca. Ovo je za petak popodne premalo jer inače ide po 8 do 9 punih vagona. Pitam se kolko ljudi bude odustalo od vlaka nakon ovoga jer su za ovo platili IC dodatak. Zna li netko jel je to stvarno bila Podravka il sam ja nekaj krivo vidio.
avatar
ICE-3M

Broj postova : 650
Age : 35
Lokacija : Zagreb
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

Vozni red Hrvatskih željeznica stigao na Google Maps

Postaj by borna on pon 15 sij 2018 - 14:54


Google je u suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google Maps, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

Ova inicijativa rezultat je suradnje tvrtke Google i HŽ Putničkog prijevoza kojom se proširuju mogućnosti koje nudi Google Maps i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. Googleova misija je Google Maps učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima.

'Sretni smo što HŽ Putničkom prijevozu možemo zaželjeti dobrodošlicu u Google Transit uslugu', izjavio je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže te dodao: 'Google Maps nastoji korisnicima pomoći u istraživanju svijeta koji ih okružuje. Kako bismo pomogli ljudima da se lakše i brže kreću u lokalnom okruženju želimo im dostupnima učiniti ne samo zemljopisne informacije o karti, već i informacije o javnom prijevozu te to smatramo iznimno važnim.'

Google Maps pruža putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja. Na području Zagreba već su dostupne informacije o javnom prijevozu.


'Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Mapsima omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku', izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

Google Maps koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr

Kako biste pristupili informacijama o prijevozu, posjetite stranicu maps.google.hr, kliknite 'Upute' i unesite polazište i odredište upisivanjem adrese ili naziva mjesta. Nakon toga odaberite ikonu koja označava vrstu prijevoza, smjer kretanja, vozni red i ostale podatke koji možete jednostavno pretraživati. Google Maps će vam predložiti nekoliko opcija od kojih odaberite onu koja vam najbolje odgovara
/tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Kako bi ubuduće mogli profitirati putnici ako im vlak kasni

Postaj by borna on uto 9 lis 2018 - 13:49

kul
Putnici kojima vlak kasni od 60 do 90 minuta moći će tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, onaj koji kasni od sat do dva sata 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata imat će pravo na povrat cjelokupnog iznosa. To je novi prijedlog Direktive o pravima putnika u željezničkom prometu izglasan na Odboru za transport i turizam Europskog parlamenta. Na njemu je radila i hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan

Prema novom prijedlogu koji će se primjenjivati i na prekogranični i na regionalni domaći prijevoz, putnici će moći u slučaju kašnjenja od 60 do 90 minuta tražiti povrat od 50 posto iznosa karte, od sat i pol do dva sata kašnjenja 75 posto, a za svako kašnjenje dulje od dva sata putnik ima pravo na povrat cjelokupnog iznosa karte. Ta prava će moći ostvariti čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uvjetima, priopćili su iz Ureda hrvatske eurozastupnice Biljane Borzan koja je sudjelovala u radu Odbora za transport i turizam Europskog parlamenta koji je izglasao Direktivu o pravima putnika u željezničkom prometu.

'Jako puno korisnika željezničkog prijevoza se boji da u slučaju kašnjenja vlaka, loše konekcije ili otkazivanja neće moći ostvariti nikakva prava. Tome pridonosi činjenica da većina država članica ima mehanizme kojima svoje željeznice izuzima iz obaveza o pravima potrošača. Danas je izglasan novi prijedlog prema kojem bi se putnike puno bolje zaštitilo', objašnjava Biljana Borzan.
Ova hrvatska eurozastupnica smatra kako novi prijedlog bolje regulira prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje jer, kako kaže, često u slučaju kašnjenja prvog vlaka, kasne i na slijedeći.

'Uz to, regulira se i pravo na informaciju. Dakle, putnik pri kupovini mora biti obavješten o najboljim opcijama i o svojim pravima', ističe Borzan.
Nakon glasanja u Odboru prijedlog još treba proći završne pregovore s Vijećem i Komisijom
/tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

HŽ zamijenio vlakove autobusima

Postaj by borna on uto 20 stu 2018 - 10:27


Zbog vremenskih uvjeta došlo je do poremećaja u voznome redu vlakova na pruzi Dugo Selo – Novska, pa putnike prevoze autobusi umjesto vlakova, priopćeno je iz Hrvatskih željeznica
Riječ je o vlakovima 520 (Split 8.27 – Zagreb GK 14.45) i 523 (Zagreb GK 15.21 – Split 21.22).

Zbog radova i zamjenskog prijevoza autobusima odstupanja od voznog reda moguća su na dionicama između kolodvora Ogulin i Moravice na pruzi Zagreb – Rijeka, između kolodvora Sisak Caprag i Sunja na pruzi Zagreb GK – Sisak – Novska te između kolodvora Knin i Drniš na pruzi Oštarije – Knin - Split.

Također, zbog radova na održavanju na pruzi Novska – Tovarnik državna granica između kolodvora Strizivojna-Vrpolje i Garčin od 8 do 13.50 sati promet će teći jednim kolosijekom te se očekuju manja kašnjenja.

Zbog demontaže kolosijeka u kolodvoru Novi Dvori u sklopu radova na modernizaciji i elektrifikaciji pružne dionice Zaprešić – Zabok do 8. prosinca očekuju se odstupanja od voznog reda vlakova 3014 (Zagreb GK 16.42 – Zaprešić 17.06 – Zabok 17.42 – Varaždin 19.37) i 3015 (Varaždin 14.14 – Zabok 16.39 – Zaprešić 17.18 – Zagreb GK 17.41), navodi se u priopćenju HŽ Infrastrukture.
/tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ PP

Postaj by Pfaff on uto 20 stu 2018 - 12:45

Ti likovi su nevjerovatni - ceste zametene, sniježi, nema prolaza za kamione u smjeru Rijeke, a oni pozatvaraju pruge i šalju autobuse. To sve treba pobacat golo u snijeg

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8769
Age : 70
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ PP

Postaj by NP-549 on uto 20 stu 2018 - 12:54

A od remonta ni R jer nisu ni uvjeti za radit.

Btw, postoje li još uvijek oni debilni prigradski vlakovi Rijeka-Matulji
avatar
NP-549
Moderator
Moderator

Broj postova : 2090
Lokacija : Hreljin
Registration date : 15.03.2008

[Vrh] Go down

U srijedu se predstavlja projekt splitskog 'mini metroa'

Postaj by borna on uto 11 pro 2018 - 18:30Projekt splitskog 'mini metroa', kojim se od početka iduće sezone dio prometa planira preusmjeriti u predgrađe Kopilica i tako smanjiti nesnosne gužve u centru grada i prilazima trajektnoj luci, službeno će biti predstavljen u srijedu vožnjom probnog vlaka na relaciji od Kaštel Staroga do Trajektne luke. Potpisat će se niz ugovora između Ministarstva prometa, Grada Splita i tvrtki iz sustava Hrvatskih željeznica te prezentirati zahvati koji će se u Kopilici obaviti u idućih nekoliko mjeseci
Između ostalog, na ovu lokaciju iz samog centra premjestit će se autobusni kolodvor, a ovdje će dolaziti i brojni turistički autobusi čiji će se putnici kroz postojeći željeznički tunel vlakovima prevoziti do Rive i luke. Uredit će se i nekoliko većih površina za parkiranje automobila.

Hrvatske željeznice su za ovu namjenu odredile dvije kompozicije vlakova za regionalni prijevoz serije 7023, sa 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta. Po trenutnim planovima, na ruti 'mini metroa' oni će prometovati svakih 10 do 12 minuta.

Autobusni kolodvor imat će jednak broj perona kao i onaj u gradu (19), uredit će se četiri parkirališna prostora za turističke autobuse, osobne automobile i taksije, a rekonstruirat će se dio pristupnih cesta te jedna od zgrada na privremenom kolodvoru. Kako tportal doznaje, vode se i pregovori oko formiranja jedne karte koja bi mogla služiti za parkiranje i vlak, a moguće čak i brodski ili zračni prijevoz.

Preseljenje glavnog autobusnog i željezničkog kolodvora u Kopilicu dio je dugoročnih splitskih planova, a rješenje za iduću sezonu naziva se privremenim jer će tek početkom sljedeće godine biti predstavljen masterplan za ovu veliku investiciju. No, tvrdi se, vatrogasno rješenje za smanjenje ljetnih prometnih gužvi bit će u skladu s tim dokumentom, koji je osnova za realizaciju velikog prometnog čvora Kopilica.

Tijekom sutrašnje prezentacije ovog projekta predstavit će se i studija isplativosti povezivanja splitske trajektne i zračne luke, što je na proljetnoj sjednici Vlade u Splitu također proglašeno jednim od prometnih projekata od državnog značenja. Njome su se razmatrale tri varijante produljenja pruge do dvadesetak kilometara udaljenog aerodroma, a najizglednija je 'sjeverna varijanta', po kojoj treba dograditi tek osam kilometara i ne treba zahvaćati u već izgrađeno područje Kaštela.
/tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4882
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ PP

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 4 / 4. Previous  1, 2, 3, 4

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.