Bibliobus Rijeka

Go down

Bibliobus Rijeka

Postaj by kiki273 on sri 16 tra 2014 - 15:59

Rijeka nema novca za novi bibliobus, a imala ga je prva u bivšoj Jugoslaviji

Sadašnji bibliobus ima 25 godina i sve se češće kvari, a problem je i nabava rezervnih dijelova. Gradska knjižnica, pak, nema novca za kupnju novog vozila koje prema procjenama stoji oko sto tisuća eura.

RIJEKA Gradska knjižnica Rijeka prije 45 godina bila je prva knjižnica na području bivše Jugoslavije koja je u svoju uslugu uvela knjižnicu na kotačima. Legendarni bilbiobus od tada svakodnevno bez prekida obilazi gradske kvartove, dječje vrtiće, razne tvrtke i ustanove, a samo tijekom prošle godine kroz pokretnu je knjižnicu prošlo 15 tisuća građana. Međutim, zbog starosti vozila i sve češćih kvarova koji se sve teže saniraju i nemogućnosti nabavke sredstava za novo vozilo nad radom bibliobusa nadvio se veliki upitnik. Gradska knjižnica, kaže ravnateljica Gorana Tuškan Mihočić, nema sredstva za kupnju novog vozila za koje prema procjenama treba izdvojiti sto tisuća eura, a napori dolaska do novog vozila traju već godinama.

Knjige u kutijama
– Sadašnji je bibliobus star gotovo 25 godina i sve je teže nabaviti rezevne dijelove. Karoserija je u lošem stanju, a svaki kvar nanovo dovodi u pitanje daljnji rad bibiliobusa. Godinama već razmišljamo i tražimo način kako doći do novog vozila, jer prekid usluge nikako nije opcija. To je usluga koja je izrazito važna, jer prvenstveno služi najosjetljivijim skupinama građana kao što su teško pokretni, stariji, ali i djeca, kaže Tuškan Mihočić.

Dodajući kako bi za riječko područje najidealnije bilo uvođenje bibliokombija koji bi se zbog svoje veličine lakše kretao prometnim ulicama, ravnateljica ističe kako sadašnji bibliobus zbog svoje veličine stalno zapada u probleme.

– Na pojedinim je područjima teško naći tako veliko parkirno mjesto na kojem bibliobus može stajati satima. Često probleme stvaraju i nepropisno parkirani automobili. Iz tog razloga pojedine punktove, kao što su vrtići, opskrbljujemo osobnim automobilima i knjige nosimo u kutijama. Iz tog razloga najpraktičnija bi bila nabavka bibliokombija, koji je u konačnici i jeftiniji od bibliobusa, jer cijena bibliobusa iznosi najmanje 1,4 milijuna kuna, dok je za kompletno opremljen bibliokombi potrebno sto tisuća eura. Istovremeno, kapacitet knjižnice na kotačima ne bi se bitno smanjio, jer bibliobus ima fond od 20 tisuća naslova, a u vozilo stane 4.500 knjiga, dok u kombi stane 3 tisuće, pojašnjava ravnateljica.

Dodajući kako gotova rješenja za pokretnu knjižnicu ne postoje, već se svako vozilo treba u potpunosti preurediti i prilagoditi potrebama knjižnice, Tuškan Mihočić napominje kako bi nabavka novog vozila otvorila nove perspektive razvoja i omogućila dodatno osmišljavanje usluge.

Te dodatne usluge, kaže suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Gradske knjižnice Kristian Benić odnosile bi se na internetski pult, wi-fi točke te platno za projekcije, no ono što je najbitnije manje bi vozilo omogućilo restrukturiranje sadašnje mreže stajališta bibliobusa.

Preskup, a prejeftin
– Imamo zahtjeve za otvaranjem novih stajališta, no sa sadašnjim bibliobusom to trenutno nije moguće zbog njegove veličine. Bibliokombi bio bi multifunkcionalno vozilo koje bi omogućilo napredak usluge, dodaje Benić.

S obzirom da Rijeka ima iznimno skromnu mrežu ogranaka knjižnice, koja se svela svega na tri lokacije, potreba za bibliobusom, napominje Tuškan Mihočić, tim je veća. Ono što ostaje kao najveći problem način je na koji prikupiti sredstva za kupnju takvog vozila.

– Nadali smo se partnerskom financiranju Grada Rijeke i Ministarstva kulture, no nismo prošli na natječaju. Problem je u tome što se projekt čini preskup za javne budžete, a prejeftin za financiranje iz EU fondova. Tražimo rješenje koje će biti dovoljno brzo da održimo kontinuitet knjižnice na kotačima. Nemamo vremena čekati da dođemo do javnih budžeta. U proteklih godinu dana uspjeli smo skupiti 30 posto vlastitih sredstava za bibliokombi, a ostatak sredstava pokušat ćemo prikupiti donacijama. Kao zadnja opcija ostaje nam kreditno zaduživanje. Do kraja godine moramo imati jasnu situaciju što ćemo i na koji način realizirati, zaključuje ravnateljica.

Godišnje 1.590 l benzina
U godinu dana bibliobus potroši 1.590 litara benzina i redovno obilazi 17 stajališta među kojima su uz gradske kvartove i poduzeća s većim brojem zaposlenih kao što su Autotrolej, Jadran-galenski laboratorij i Čistoća, a na popisu stajališta su i dječji vrtići te Dom umirovljenika Kantrida u okviru čega se razvio i program posjeta volontera Gradske knjižnice koji jednu subotu u mjesecu posjećuju Dom i čitaju korisnicima. Uz gradski bibliobus, Gradska knjižnica ima i županijski bibliobus koji ove godine obilježava 10 godina postojanja.

– Prošle smo godine anketirali korisnike županijskog bibliobusa i svi su istaknuli da im ta usluga bitno utječe na kvalitetu života. Vjerujem da bi anketa među korisnicima gradskog bibliobusa dala isti rezultat, kaže Tuškan Mihočić.Izvolr: Novi list

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
avatar
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 43
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com

[Vrh] Go down

Re: Bibliobus Rijeka

Postaj by kiki273 on sri 16 tra 2014 - 16:00

Novi list je napisao/la:
Godišnje 1.590 l benzina
U godinu dana bibliobus potroši 1.590 litara benzina i redovno obilazi

Od kad bus troši benzin?

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
avatar
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 43
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com

[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.