Sačuvat će se belomanastirski “ćiro”

Započni novu temu   Odgovori na temu

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Sačuvat će se belomanastirski “ćiro”

Postaj by borna on čet 28 svi 2015 - 12:12

Beli Manastir – Napokon će se početi raspletati priča oko legendarnog vlakića Ćire, izloženog na milost i nemilost u krugu nekadašnje beljske Šećerane, odnosno Škrobare. Kako ističe gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, posredovanjem Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Osijeku, pronađeno je mjesto za skladištenje kompozicije.
– Riječ je o prostorijama licencirane tvrtke iz Slavonskog Broda, gdje bi kompozicija trebala biti smještena do početka restauracije – kaže Doboš, naglašavajući kako bi grad prijevoz Ćire, sastavljenog od lokomotive i tri vagona, trebao platiti iz proračuna. Poslije će, nastavlja, uz pomoć spomenute tvrtke i osječkih konzervatora, kada bude obavljena procjena potrebnih ulaganja, novac za restauraciju pokušati pronaći u nekom od EU fondova.
– Kada bude restauriran, bit će vraćen u Beli Manastir i smješten na jednoj od dvije planirane lokacije, u blizini Šećeranskog jezera ili kod željezničkog kolodvora – tvrdi Doboš te kaže kako će na taj način biti spriječena daljnja devastacija. U rujnu prošle godine netko je skinuo dimnjak Ćirina parnog kotla. Zaradio je pri tome za pokoju šteku cigareta, a uništio dio povijesti. Sekundarci se nisu zadovoljili dimnjakom, već su mjesec-dva poslije ukrali prednji odbojnik. Ćiro je zaštićeno kulturno dobro, upisan u Registar kulturnih dobara kao vlak-parna lokomotiva Đuro Đaković Z-6029. Jedini je sačuvani dio nekadašnjeg voznog parka beljske željeznice.
Preneseno sa: Glas Slavonije / vlakovi.com

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3538
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Još uvijek nepoznata sudbina baranjskog “ćire”

Postaj by borna on čet 4 kol 2016 - 12:47

BELI MANASTIR – Jedan od posljednjih primjeraka kompozicije uskotračne željeznice u našoj državi, nalazi se u krugu nekadašnje beljske Tvornice šećera, kasnije tvrtke GP&Partners, nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Željeznička kompozicija, sastavljena od lokomotive i tri vagona “stopila” se s okolnim raslinjem, pa onaj tko ne zna da je tu gotovo da ju ne može niti primijetiti. Ona je dio baranjske i beljske povijesti. Ovaj vlak godinama je vozio uskotračnom beljskom željeznicom, a prije “mirovine”, u kojoj je od 1976. godine, svakodnevno je prometovao između Beloga Manastira i prigradskog naselja Šećerana.

Danas je prepušten zubu vremena i vapi za obnovom. Kako sazajemo, nedavno su za njega zanimanje pokazali članovi Hrvatskog kluba ljubitelja uskotračne željeznice iz Zagreba. Namjera im je parkirati ga na nekom primjerenom mjestu u Zagrebu, budući da su slični vlakovi vozili Maksimirom i nekadašnjim Pionirskim gradom – današnje područje Dubrave. Pismo namjere poslali su Živki Posavac, stečajnoj upraviteljici GP&Partnersa.

Pismo je stiglo, ali sam mišljenja da kompozicija treba ostati u Baranji – kaže Posavac, naglašavajući da će do kraja stečaja, ma kada to bude bilo, taj “problem riješiti”. Sigurno je da bi skrb o kompoziciji povela neka baranjska institucija, ovdašnji gospodarstvenici, ili, pak, jedinice lolakne samouprave.
Mišljenje stečajne upraviteljice dijeli i struka. Tvrde kako je kompoziciju nužno zaštiti i izložiti na nekom primjerenom mjestu, ali u Baranji, budući da je riječ o rijetkom primjerku industrijske povijesti ovoga kraja, koji svjedoči o životu u vrijeme beljskog vlastelinstva.

Preneseno sa: Glas Slavonije /vlakovi.hr/

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3538
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]


Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.