Gigalineri

Go down

Gigalineri

Postaj by borna on čet 16 oľu 2017 - 21:11

Radi ušteda u cestovnom transportu i u Europi se uvode Gigalineri, kamioni sa prikolicama dužine do 25 metara (do sada je ograničenje
bilo 19 metara). Jedan članak iz DW piše:
Svađa u vladi zbog gigalinera
Od početka godine na pojedinim njemačkim cestama smiju voziti gigalineri, kamioni koji su znatno duži od dosadašnjih. To nailazi na brojne kritike.

„Dugački kamioni su praktični", rekao je savezni ministar prometa Alexander Dobrindt. „Oni su sigurni, štede gorivo, a ne uzrokuju ni premještanje prometa na ulice niti jače opterećenje naše infrastrukture." Prema ministrovom mišljenju, gigalineri, odnosno kamioni znatno duži od dosadašnjih, imaju još više prednosti: „Dva duga kamiona mogu zamijeniti tri obična. A manji broj vozila znači i manje štetnih ispušnih plinova."
No to mišljenje ne dijele svi članovi njemačke vlade. „Posljedice primjene gigalinera, njegov utjecaj na okoliš kao i učinak na željeznički promet još uvijek nisu dovoljno istraženi", izjavio je državni tajnik u saveznom Ministarstvu za zaštitu okoliša Jochen Flasbarth za njemačku novinsku agenciju dpa. „Na taj način Ministarstvo prometa stvara situaciju koja nije u skladu s pravom EU-a."
Duži, ali i učinkovitiji
Takvi kamioni mogu biti dugački i do 25,25 metara – 6,5 metara više nego do sada. Trenutačno tri tipa gigalinera smiju prometovati određenim prometnicama ukupne dužine 11.600 kilometara. Još dva tipa vozila su u fazi testiranja.
Istraživanje Saveznog ureda za cestovni promet (BASt) su pokazala da korištenje dužih kamiona može donijeti uštedu i do 25 posto goriva te da ne opterećuje dodatno postojeću infrastrukturu.
„Jasno je da se smanjuje emisija štetnih plinova kada su umjesto tri potrebne samo dvije vožnje", kaže Jens Hilgenberg, stručnjak za transport u Savezu za okoliš i zaštitu prirode (BUND). „Ali zbog te uštede troškova mnogi će prijevoz tereta prebaciti sa željezničkih pruga na cestu."

Prema Hilgenbergovom mišljenju, pojedine ceste nisu uopće pogodne za gigalinere: „Sigurno će se neke izlaze s autoceste morati proširiti." Osim toga, on upozorava da su dijelovi autocesta povremeno blokirani zbog čega nastaju gužve, što će dovoditi do novih problema: „Tko poznaje logistiku, zna da vozači kamiona ne čekaju u gužvi nego silaze na lokalne ceste i voze kroz sela, čak i ako je to zabranjeno. To će biti neminovno."
Savez za željeznicu: Više, a ne manje kamiona
I udruga Savez za željeznicu kritizira dopuštanje prometovanja dugačkim kamionima i čak razmišlja o pravnim koracima protiv te odluke. Ta udruga procjenjuje da će zbog toga cestama dnevno voziti i do 7.000 kamiona više.
Odgovarajući na prigovore Jochena Flasbartha, Ministarstvo prometa je DW-u pismeno priopćilo da su se pet godina obavljala ispitivanja koja su „znanstveno dokumentirana i transparentno objavljena" te da je i Ministarstvo za zaštitu okoliša sudjelovalo u donošenju odluke.
„Ministarstvo za zaštitu okoliša je načelno podržalo smjernicu", priopćeno je iz Ministarstva prometa koje je također izvijestilo da su postojali prigovori jedino na račun dodjele licenci za određeni tip gigalinera.
SPD: "Glupost"
Kirsten Lühmann, predstavnica stranke SPD zadužena za prometnu politiku, nazvala je prigovore BUND-a i Saveza za željeznicu „glupošću". Ona je istaknula kako su testiranja koja je proveo BASt pokazala da nova pravila neće potisnuti željeznicu s tržišta. „To su dvije potpuno različite vrste tereta", izjavila je Lühmann za DW. „Dugački kamioni su potrebni kada se želi prevoziti robu velikog volumena, a relativno male težine – primjerice perilice rublja." Zbog malog broja proizvoda za prijevoz željeznica će reći da im se taj transport ne bi isplatio, uvjerena je Kirsten Lühmann.
No ona je ipak priznala da Ministarstvo prometa nije bilo otvoreno za razmatranje problema koje mogu prouzročiti gigalineri. Tako je izvješće BASt-a pokazalo da postoje problemi kod kružnih tokova i prelaska iz jednog traka u drugi. Osim toga, upozorava Kirsten Lühmann, nužno je osigurati dovoljan broj odmorišta s velikim parkiralištima.
http://www.dw.com/hr
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4888
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.