Manifest

Go down

Manifest

Postaj by Gost on sub 12 srp 2008 - 12:33

kobler je napisao/la:MANIFEST O OČUVANJU ŽELJEZNIČKE BAŠTINE

Svaka generacija trebala bi podržavati čuvanje i sama oblikovati vlastitu baštinu, tako da svima i svakome omogući njezinu upotrebu, uživanje, pa i korist od nje, no jedino tako da se ne ugrožava pravo i mogućnost budućih generacija da čine to isto. Vrijednosti baštine su od javnog interesa, bez obzira na vlasništvo.
DPŽ pomaže i podržava svaku osobu ili instituciju u čuvanju naše zajedničke baštine, kao integralnog dijela vlastite osobnosti, naše svakodnevice i kao zalog za budućnost. Društvo pokušava osigurati održivu budućnost za tehničku i tehnološku baštinu na tračnicama u Republici Hrvatskoj putem poboljšanja poznavanja prošlosti kroz istraživanja i izučavanje. Istraživanja nam pomažu otkrivati i ustanoviti ono što je značajno, razlučiti važno od manje važnog, a time znati bolje obrazložiti i pokazati vrijednosti povijesnih dobara u svakodnevnom životu.
Stručnjaci raznih struka svoje znanje i vještine trebaju staviti u službu ostalih građana i pomoći im, odnosno ohrabrivati ih da uče o baštini, da je cijene, brinu se o njoj, ali i da je koriste te da uživaju u njoj.

Djelovanje:
DPŽ će se kontinuirano truditi širiti znanje i razvijati svijest o našoj povijesnoj tehničkoj baštiti. Stoga ćemo razvijati i promovirati politiku, principe, smjernice i standarde za bolji pristup očuvanju tehničke baštine na tračnicama, te osiguravati savjetodavno i obrazovno djelovanje.
Pomagat ćemo državnim institucijama koliko god možemo u prepoznavanju i zaštiti vrijednosti tehničkog povijesnog nasljeđa. Podržavati razvoj zakonodavstva, upravljanja i pozitivne prakse u očuvanju baštine.
Borit ćemo se za bolju, pouzdaniju i pristupačniju informiranost javnosti, kako bismo pomogliobičnim građanima cijeniti korist i blagodati od čuvanja i brige za povijesno tehničko nasljeđe.
Brinut ćemo se da svi značajniji dijelovi naše tehničke baštine budu evidentirani i pod nadzorom državnih tijela, kako bi se omogućila njihova pravodobna i pouzdanija zaštita.
Kao krajnji cilj, DPŽ teži stvaranju vlastitog brenda, kao simbola odgovorne brige, pouzdanog savjeta i izvora znanja i razumjevanja našeg nasljeđa u tračničkom prometu.


Kobler

Gost
Gost


[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.