Foto-dokumentacija

Go down

Foto-dokumentacija

Postaj by NClight on sri 20 kol 2008 - 0:21

Mala dobronamjerna kritika, vezana uz fotke sa "ekšna".
Često se vide čudne fotke staničnih zgrada i drugih objekata sa lošim kadrom u kojem se zgrada ili signal vidi samo djelomično, odrezanih dijelova itd... a sa druge strane imamo hrpe detalja (lijepe i korisne fotke)

Znadete onu o šumi i stablu, jel'da? mrgreen

Same stanične zgrade i ostale objekte bi valjalo poslikati što bolje, sa svih strana... i u totalu ako je moguće sa posebno uslikanim detaljima, jer tako imamo dojam veličine, smještaja zgrade u prostoru i okolnog prostora, te kompletan prikaz stanične zgrade i okolnih zgrada u određenom trenutku u vremenu, sa istaknutim detaljima.

Valjalo bi iskoristiti svaki ovakav "ekšn" posjet da se što bolje dokumentira sve što se da... par MB fotki više na kartici vašeg fotića nekome u budućnosti može značiti više od svega drugoga. Sada plačemo jer se nekada nije slikalo, ili se slikalo malo... da ne napravimo istu stvar i mi sada sa lošim fotkama i nepotpunim objektima za buduća pokoljenja
nono

Zato, potrošite koju minuticu dulje fotograf , netko će vam jednoga dana biti zahvalan... a i imate veći izbor fotki za objavu Wink ili za ponuditi za neku od monografija kul
avatar
NClight

Broj postova : 213
Age : 44
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.07.2008

http://www.malezeljeznice.net

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by Barney on sri 20 kol 2008 - 0:55

Eh, koliko ja to dugo molim zbog izrade modela za simulatore... :(

Dakle, ponavljam sve sto je NClight rekao i zamolio uz jedan dodatak. Ajde kad snimate zgrade i uz njih nema nista po cemu bi se mogla preciznije odrediti velicina onda barem na jednoj slici snimite uz zgradu i nekog covjeka. Tako cemo moci prilicno precizno odrediti sve potrebne mjere.

Hvala unaprijed

Barney
avatar
Barney

Broj postova : 930
Lokacija : Zagreb
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by gaspa on sri 20 kol 2008 - 9:01

Ja bih se pridružio smjernicom za slikanje nesimetričnih vozila (autobusi i tome slično). Takva vozila treba slikati iz desnog poluprofila, dakle da se vidi prednja strana i strana s vratima. Dodatna slika može biti iz dijametralno suprotnog položaja (lijevo s guza) odakle se vidi stražnja strana i strana bez vratiju. Znam da je ponekad teško uloviti takav položaj ali tako se najbolje može dokumentirati vozilo za arhivu. Naravno, svi ostali rakursi su dobrodošli i predstavljaju umjetničku slobodu autora.

Inače, odlična je ideja pokretanje ove teme, pa molim sve koji imaju što reći, odn. koji koriste fotografije za bilo koju svrhu, da izraze ovdje svoje zahtjeve, pogotovo one specifične (za makete, za simulatore, za web, za tiskani materijal...) na koje hobi fotografi ne obraćaju pažnju jer ih osobno ne zanimaju. Zaista, ako već negdje nešto slikamo za sebe, nije teško napraviti i pokoju sliku po ukusu i zahtjevu drugih koji je onda mogu za svoje potrebe koristiti.

Inače - Barney je postavio jedan takav zahtjev. Da ga nije obrazložio - rekao bih mu: po mom ukusu osobe često kvare sliku, pogotovo ako predmet slikanja (zgradu, npr.) želim za neku svoju arhivu. Možda bih mu i rekao: za određivanje dimenzija imaš građevinske norme pa znaš koliko su visoka vrata, prozor i sl., imaš trigonometriju, imaš... ali valjda Barney zna što mu je najiskoristivije (iako i visina čovjeka može varirati).

Koliko sam shvatio simulatorce, vozilo treba biti slikano točno pod pravim kutem u odnosu na plohu vozila. Točno?

Što se (lošeg) kadriranja tiče, ja bih ipak ohrabrio i takve fotografe. Slikajte i dalje, uspoređujte s tuđim radovima i vjerojatno ćete uočiti svoje manjkavosti. Naravno, bez širokokutnog objektiva ne može se uvijek uloviti cijeli predmet slikanja, ali nastojte da smještaj bude simetričan odn. da se gube manje bitni detalji. Ima tu i pravilo zlatnog reza, ali nećemo sad komplicirati. Pazite na udaljenost (izoštravanje), pazite na protusvjetlo...

Po meni je važnija samokritičnost odn. izostavljanje mutnih, preosvjetljenih i mračnih slika (izuzev ukoliko se baš ne radi o nekom raritetu) koje zapravo ništa ne pokazuju, jer iz loše kadriranih se cropanjem može izvući i nešto jako dobro, ali iz mutnih i dr. teško da ćemo dobiti nešto uporabljivo.

______________________________________
Autobus je vozilo koje ide dvaput brže kad trčiš za njim nego kad si u njemu
avatar
gaspa
Administrator
Administrator

Broj postova : 2411
Lokacija : Zagreb
Registration date : 14.05.2008

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by NClight on sri 20 kol 2008 - 10:09

Ajd, kada smo se već raspisali, da pokušamo navesti neka nepisana pravila koja generalno vrijede za sve hobije (simulatori tj. teksture, modelarstvo tj. izrada 3D objekata, arhitektura, dokumentarna fotografija itd...)

Objekti se slikaju uvijek okomito na njihovu plohu, dakle pod pravim (ili što bliže tome) kutem kad god je to moguće

Objekt bi trebao zauzeti maksimalno 2/3 kadra, centrirano, zbog optike objektiva koja deformira sliku na rubovima (širokokutni objektiv).

Ukoliko se nemože dobiti cijeli objekt u kadar, onda se radi serija fotografija koje se međusobno preklapaju na 1/3 ili 1/4 kako bi se dobila što točnija slika kada se međusobno spajaju i olakša pronalaženje "preklopa".

Objekti koji imaju više strana ili istake i izbočine se fotografiraju i iz "profila i poluprofila" kako bi se dobila dimenzija istake-izbočine ili vidio odnos strana.

Poslikati natpise, obavjesti, znakove na objektu, kao i sve zanimljivosti. Kod ž.stanica, lijepo je kada se uslika i unutarnji raspored, a mnogo informacija se može dobiti iz prostora u kojem je postavni uređaj ili blok-uređaj jer obično sadržava i dijagram ili skicu stanice.

Kod željezničkih stanica poslikati sa oba "ulazna" kraja i sa sredine prema krajevima, kako bi se dobio raspored kolosjeka, skretničkog čvora, signalizacije itd...
Stanice su nezanimljive ako nema prometa, ali su najbolje fotografije rasporeda kolosjeka i zgrada baš tada, kada nema vozila koja blokiraju pogled. Ako postoje vozila, dobro ih je iskoristiti kao referencu. (npr. duljina kolosjeka se može izračunati približno prema duljini kompozicije)

"Panoramske" fotke su odlična stvar za pregled smještaja objekata u prostoru! Mnogi mali apatrati čak imaju tu funkciju ugrađenu... iskoristite je!

Što veća rezolucija fotke to bolje, kod digitalaca je to broj megapiksela, kod scanova što veći dpi.
Na forumima i web-sajtovima je nepraktično objavljivati pune rezolucije, ali je lakše smanjiti fotku nego se mučiti kasnije kada je fotka potrebna sa malom rezoulcijom. Ako imate "dosadnog" materijala nemorate ga prikazati, ali to navedite u postu ili na stranici. Pokušajte stvari arhivirati u punoj rezoluciji na prigodan medij, sa tekstualnim zapisom lokacije, datuma i vremena te što se sve može naći na fotkama. Može vam poslužiti i neki od programa za foto-kolekcije.

Za sve objekte je zgodno navesti ili uslikati referentnu duljinu ili visinu, a to može biti i dio zgrade koji izmjerimo i zapišemo (npr. visina 4 cigle u cm, dimenzija određenog kamenog bloka, širina prozorskog okna itd...)
Osoba može biti zgodna referenca, ali i netočna jer variramo po visini. najbolje je ako možete uslikati sebe kao referencu mrgreen

Kod željezničkih vozila, ono što obično nedostaje su slike obrtnih postolja sa više detalja (znači fotka obrtnog postolja), natpisi, detalji podvoza itd...

Iskoristite nadvišenja u prostoru ako je moguće kako bi napravili fotku iz "polu-ptičje perspektive" ovo je najkorisnije kod stanica (bolji pregled kolosjeka) i vozila (krovovi i krovna oprema lokomotiva i vagona su obično "nevidljivi") Dakle, svi nadvožnjaci, pješački mostovi i sl. su idealni za to, uz naravno nužan oprez i poštivanje okolnog prometa.

Na kraju, valja napomenuti:
Uvijek mislite na osobnu sigurnost i ne izvodite vratolomije da bi dobili malo bolju fotku. Za jednu fotku ne valja izgubiti glavu. Uvijek se pokušajte najaviti ili zamoliti osoblje stanice/lokomotive za dopuštenje, to je prije svega pristojno a i za vašu osobnu sigurnost jer su onda obavješteni da ima još nekoga u blizini. Ako baš nemate izbora, ili je ekipa loše volje, poslikajte ono što možete. Ne treba se inatiti i stvarati neugodnosti sebi ili drugima.

Ugodno i korisno fotograf vam želim... hvala na pažnji, kolege će nadopuniti... nono
avatar
NClight

Broj postova : 213
Age : 44
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.07.2008

http://www.malezeljeznice.net

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by Phalanx on sri 20 kol 2008 - 10:36

Čitam ove savjete, i mogu se samo zahvaliti na svemu napisanom! Svakako će dobro doći... I sam se pokušavam igrati na granici "umjetničke i dokumentarističke" fotografije, tako da je ova tema pun pogodak! A arhiva fotografija bi morala biti prioritet, s tim da bi trebalo postaviti nekakve kriterije (s obzirom na bezbroj fotki, primjerice žutki).

______________________________________
avatar
Phalanx
Moderator
Moderator

Broj postova : 545
Lokacija : Rijeka / Karlovac
Registration date : 29.02.2008

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by NClight on sri 20 kol 2008 - 11:09

Kriteriji za objavljivanje na forumu, galerijama i sl. da... ali kriteriji prilikom samog fotkanja... to je diskutabilno Smile
Naime već sam se našao par puta u situaciji da i bezvezna fotka (koja je po umjetničkim kriterijima čista šljuka) otkrije neki detalj ili ispriča cijelu malu priču.

U stvari... ova tema vodi do jedne druge stvari... kako je rekao uvaženi kolega Phalanx... do foto-arhive koja bi pokrila cijelu Riječku prugu i okolicu (ili koliko god je to moguće) Svi materijali su vrijedni (izuzev fakat tehnički loših fotki) pa i beskonačne fotke "žutki". Veća količina materijala omogućava bolji izbor, ali donosi i više informacija. Na bazi par serija fotki može se složiti sastav kompozicija, vozni red i sl.

Kad smo već kod Žutki, valja obratiti pozornost na svaku od njih, jer koliko su god iste ili slične bile, postoje sitne ali i krupne razlike koje valja dokumentirati. Svaku, ali baš svaku bi valjalo temeljito isfotkati sa svih strana, uključujući krovnu opremu, unutrašnjost, podvozje itd...

Cilj svakog "ekšna" bi trebao biti dokumentiranje svega što se može dokumentirati i iole je vrijedno pažnje.
Riječka pruga kakvu sada poznajemo uskoro će se stubokom izmjeniti... valja sačuvati od zaborava sve što se može!
avatar
NClight

Broj postova : 213
Age : 44
Lokacija : Zagreb
Registration date : 10.07.2008

http://www.malezeljeznice.net

[Vrh] Go down

Re: Foto-dokumentacija

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.