HŽ u tisku

Započni novu temu   Odgovori na temu

Stranica 20 / 20. Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by inflameswetrust on pon 29 vel 2016 - 8:11

Ne nađem pravu temu, no neka...

Ovo sam vidio kod nekih sindikalaca na fejzbuku, pa da prenesem...

Indikativno je da imamo situaciju gdje je smanjenje prometa od 18% dovelo do smanjenja prihoda od 27% i broja putnika od (j*** te led!!!) 56%!

inflameswetrust

Broj postova : 602
Age : 26
Lokacija : Požega-Osijek
Registration date : 24.10.2014

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by ICE-3M on pon 29 vel 2016 - 9:06

Nije da branim bilo koga. Rezultati su katastrofalni, ali broj od 56% manje putnika mi se čini prevelikim i netočnim. Zakaj netočnim? Zato kaj je 2011 još vrijedila karta ZET-HŽ po dosta povoljnoj cijeni (30 kn mjesečno) i tu kartu su mnogi kupovali kako dodatak na pokaz. Taj se dodatak isplatio več nakon četiri najjeftinije vožnje. Sad kako se računao broj putnika iz tih prodanih mjesečnih i godišnjih karata, ne znam, ali pretpostavljam da su uzimali neki prosječan broj vožnji s tom kartom koji su vjerojatno prenapuhali. Vjerojatno je prava razlika negdje oko 40% kaj je još uvijek previše.

ICE-3M

Broj postova : 610
Age : 33
Lokacija : Zagreb
Registration date : 18.10.2011

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by inflameswetrust on pon 29 vel 2016 - 12:37

U tom slučaju treba baratati s nešto manjim brojem putnika, što nije toliko bitno jer postoji i tablica smanjenja prihoda. Dakle, ukini 10% linija i ostaješ bez 20% prihoda!

inflameswetrust

Broj postova : 602
Age : 26
Lokacija : Požega-Osijek
Registration date : 24.10.2014

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by thomcro on čet 7 tra 2016 - 9:27


thomcro

Broj postova : 5475
Lokacija : Kroatistanski gaj
Registration date : 07.08.2011

http://www.pilana-mrkopalj.hr/index.html

[Vrh] Go down

UKRAO PRAZNU KONDUKTERSKU TORBU, PA GA ŽELJEZNIČARI HVATALI PO KOLODVORU

Postaj by borna on čet 7 tra 2016 - 17:38


Mladost i neiskustvo očito su bili presudni da padne nemušti lopov, 21-godišnji Karlovčanin, koji se pokušao domoći novca iz kondukterske torbe.

On je, utvrdio je tako Općinski sud u Karlovcu, 23. veljače 2014. godine oko 1.30 sati Rajnerovoj ulici, odnosno na karlovačkom željezničkom kolodvoru, obio garderobni metalni ormar koji koriste djelatnici prometnog ureda HŽ infrastrukture i iz njega ukrao konduktersku torbu. U torbi, međutim, nije našao ni kune, te ju je odbacio i dao se u bijeg. Uočio ga je djelatnik prometnog ureda, u tome spriječio i “civilno uhitio”, pa pozvao policiju.

Osuđen je na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od sedam mjeseci, a u zatvor neće ako u naredne dvije godine ne ponovi kazneno djelo. Osim toga, morat će podmiriti troškove postupka.

KAportal.hr/vlakovi.com
(lopović očito ne znade da je HŽ u krizi)

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

SKINEST RAIL ZAINTERESIRAN ZA HŽ PUTNIČKI PROMET, HŽ CARGO I GREDELJ

Postaj by borna on čet 7 tra 2016 - 17:40


ZAGREB – Estonska privatna željeznička tvrtka Skinest Rail zainteresirana je za ulazak na hrvatsko željezničko tržište. Kako je priopćeno iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, estonska tvrtka prati stanje na hrvatskom tržištu željezničkih usluga od 2012. godine, a u posebnom su joj fokusu HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo, ali i Tvornica željezničkih vagona Gredelj.
Kako Lider doznaje u resornom ministarstvu, estonski željeznički operater na sastanku u Ministarstvu prometa ministru Olegu Butkoviću predstavio je vlastite poslovne planove koje ta tvrtka misli realizirati u Hrvatskoj, a koji uključuju ulazak u vlasništvo društava HŽ Putnički promet i HŽ Cargo. U konačnici, s obzirom na to da tvrtka ima i vlastiti pogon za proizvodnju vlakova u Estoniji, a koje isporučuje diljem EU, zainteresirana je i za konkretna ulaganja u TŽV Gredelj.

Prema ideji koju su Skinestovi predstavnici predstavili u Ministarstvu, nakon konsolidacije i izlaska Gredelja iz stečaja, Estonci su voljni Upravi tog poduzeća ponuditi partnerski odnos, modernizaciju pogona i zajamčeno tržište za Gredeljeve vlakove.

Butković je estonskoj delegaciji poručio, Lider doznaje, da je Vlada spremna na oštro restrukturiranje u oba željeznička operatera, ali i redefiniciju njihove cjelokupne poslovne politike. Vlada je, rečeno je estonskim investitorima, svjesna problema u kojima se nalaze naša željeznička poduzeća, ali i potrebe da se što prije pronađu kvalitetna rješenja za operatere za koje je već postoji velik interes iz nekoliko europskih država.
Izvor: Seebiz.eu/ vlakovi.com

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Predstavnici CER-a posjetili Zagreb

Postaj by borna on pon 25 tra 2016 - 14:00


U posjetu hrvatskim željezničkim poduzećima 13. travnja u Zagrebu boravila je delegacija Europske zajednice željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER), koju je predvodio predsjednik Libor Lochman.

Na sastanku su sudjelovali predsjednici uprava triju hrvatskih željezničkih poduzeća: HŽ Infrastrukture (Renata Suša), HŽ Putničkog prijevoza (Dražen Ratković) i HŽ Carga (Danijel Krakić) uz članove uprava te predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pomoćnik ministra Alen Gospočić i savjetnica ministra Nikolina Brnjac.

Predstavnici željezničkih poduzeća održali su prezentacije kojima su predstavili aktualnosti vezane uz poslovanje, projekte i planove.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture predstavila je ključne infrastrukturne projekte održavanja i modernizacije željezničke mreže. Istaknuto je intenziviranje aktivnosti u posljednjih nekoliko mjeseci na dva projekta koji su sufinancirani sa 85 posto sredstava EU-a. Radi se o projektima rekonstrukcije postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci, na kojoj će radovi početi tijekom ljeta, i izgradnje nove pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno, ukupne vrijednosti 1,7 mlrd. kuna, na kojoj su radovi u tijeku. Predstavljeni su i brojni budući projekti, kao i tri aktualna u vrijednosti od 1,3 mlrd. kuna, među kojima su rekonstrukcija i elektrifikacija pruga Vinkovci – Vukovar i Zaprešić – Zabok te rekonstrukcija željezničkog kolodvora Rijeka-Brajdica i izgradnja intermodalnoga kontejnerskog terminala Brajdica.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza predstavio je poslovanje poduzeća i projekt nabave nova 44 vlaka, projekt Integriranog sustava prodaje i rezervacije karata te projekte financirane zajmom Svjetske banke, koji obuhvaćaju informatizaciju poduzeća, obnovu postojećega voznog parka i otpremnine za zaposlenike. HŽ Putničkom prijevozu isporučeno je 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz, 10 elektromotornih vlakova za regionalni prijevoz i jedan dizel-električni motorni vlak za regionalni prijevoz, koji su na zadovoljstvo putnika uvršteni u promet.

Predsjednik Uprave HŽ Carga Danijel Krakić govorio je o izazovima na tržištu teretnog prijevoza i pozicioniranja poduzeća na liberaliziranom tržištu teretnog prijevoza u Hrvatskoj i Programu restrukturiranja HŽ Carga.

U ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pomoćnik ministra Alen Gospočić zahvalio je predstavnicima CER-a na zauzimanju za učinkovitije poslovanje upravitelja željezničke infrastrukture i prijevoznika u Hrvatskoj i Europi. Istaknuo je kako resorno ministarstvo podupire napore koje željeznička poduzeća poduzimaju u cilju što boljeg pozicioniranja na prometnom tržištu.

Predsjednik CER-a Libor Lochman govorio je o aktivnostima vezanim uz donošenje Četvrtoga željezničkog paketa čija je svrha ukloniti preostale prepreke u stvaranju jedinstvenoga europskog željezničkog tržišta. Paket obuhvaća zakonodavne prijedloge na temelju kojih će se provesti reforma željezničkog sektora EU-a, a čiji je cilj osigurati višu razinu sigurnosti, interoperabilnosti i pouzdanosti europske željezničke mreže. Lochman je naveo kako će krajem travnja Europski parlament raspravljati o tehničkom dijelu Četvrtoga željezničkog paketa, nakon čega se očekuje i njegovo donošenje. Priprema Paketa počela je 2011., a očekuje se kako će njegova implementacija trajati od dvije do tri godine, pri čemu je, kako je istaknuo Lochman, dobrodošao i poželjan angažman stručnjaka iz hrvatskoga željezničkog sektora.

Izvor: HŽ Putnički prijevoz Foto: Marin Dokoza

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

U Međimuju je prije 156 godina prvi put fućnula cug mašina

Postaj by borna on čet 28 tra 2016 - 12:15


Željeznički prijevoz u Međimurju oduvijek je imao veliki značaj, što samo potvrđuje činjenica da je ovdje prije točno 156 godina sagrađena najstarija pruga u Hrvatskoj.

Tog 24. travnja, 1860. godine, u promet je puštena pruga koja je od Kotoribe preko Čakovca do Macinca, povezivala Nagykaniszu i Pragersko. Tom je prigodom na Željezničkom kolodvoru Čakovec, u sklopu proslave Dana Međimurske županije, upriličena svečanost otvorenja izložbe „Vlakovi u Međimurju“, koja je nastala suradnjom šest Državnih arhiva koji se nalaze na pograničnom prostoru Hrvatske i Slovenije.
„Cilj je tog projekta bio naglasiti važnost željezničke pruge pri povezivanju tih krajeva, ne samo transportom ljudi i sredstava, već i načinom na koji se odvijao društveni život uz samu željeznicu“, objasnila je autorica izložbe Jasmina Sedmak i dodala kako se radi o predstavljanju dviju pruga, one najstarije iz 1860. godine, te vicinalne ili gospodarske pruge koja je povezivala Čakovec s Murskim Središćem te se spajala s Lendavom.

Izaslanik HŽ infrastrukture, ujedno i direktor Regionalne jedinice sjever Franjo Hiržin naglasio je kako je željeznica Međimurju udahnula novi život.

„Kad je prije 156 godina prvi put u Hrvatskoj cug mašina fućnula upravo ovdje u Međimurju, poreknula je nov način života koji se do tad nije mogao ni zamisliti“, rekao je Hiržin. Posebno zadovoljstvo otvorenjem stalnog postava ove izložbe, koja je poklonjena čakovečkom kolodvoru, izrazio je zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović.

„Mi Međimurci znamo da smo u Hrvatskoj po mnogočemu prvi, a ova najstarija pruga je samo potvrda toga“, naglasio je zamjenik župana, istaknuvši pritom kako je to ogledan primjer Međimurja kao županije koja i danas pokreće nove trendove. Ovoj su svečanosti, osim spomenutih, prisustvovali i brojni drugi uzvanici, a među njima predstavnica HŽ putničkog prijevoza Lidija Musić, ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac i šef čakovečkog kolodvora Milan Marković.

Nakon kratke svečanosti, svi su zajedno sjeli na vlak koji vozi na relaciji Čakovec – Macinec, te se zaustavili u Dunjkovcu gdje je službeno otvoren Muzej željezničarstva. Goste i uzvanike na željezničkoj postaji dočekali su načelnik Općine Nedelišće Darko Dania i njegova zamjenica Ivanka Novak, te predsjednik udruge Međimurska gruda Franjo Soldat, koja je ujedno zaslužna za otvorenje ovog „muzeja“.Sama svečanost privukla je veliku pozornost među mještanima koji su se okupili u velikom broju kako bi prisustvovali službenom otvorenju izložbe raznovrsnih radova, a predsjednik udruge Međimurska gruda objasnio je da se radi o izložbi posvećenoj željezničkim radnicima, štrekarima. Također, na zidu samog muzeja osvanuo je veliki grafit lokomotive, prekrasan rad čiji je autor Danijel Drvenkar.

Načelnik Dania iskoristio je priliku naglasiti kako je ova željeznička stanica ili „vahta“, kako ju još zovu, od velikog značaja za Međimurje, a pogotovo za samu općinu jer predstavlja jednu veliku povijesnu vrijednost koja je na ovaj način dodatno dobila na značaju. Zahvala je upućena i ravnateljici Hrvatskog muzeja željezničarstva koja je pomogla osigurati pojedine elemente samog postava.

„Iako to nije muzej u onom pravom smislu riječi, njegov se značaj očituje u velikom broju ljudi koji su došli na ovu svečanost, te je vidljivo da on u sebi sadrži mnogo povijesti, rada i truda“, rekla je ravnateljica Štefanac, nakon čega je ulaskom zamjenika župana i ostalih uzvanika službeno otvoren Muzej željezničarstva.

Tekst: E-Međimurje/vlakovi.hr

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on čet 28 tra 2016 - 13:44

Booože! Šta već je šest godina prošlo otkako smo bili na proslavi 150-godišnjice?

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.
Sunger meteo

Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8072
Age : 68
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

LUKSUZAN VLAK CLASSIC COURIER U ZAGREBU

Postaj by borna on ned 5 lip 2016 - 19:05


(slika je iz Splita?)
U Hrvatsku je 30. svibnja doputovao jedan od najluksuznijih privatnih turističkih vlakova Classic Courier. Vlak u svom sastavu ima devet vagona koji su izgrađeni od 40-ih do 70-tih godina prošlog stoljeća. U vagonima su smještena dva restorana, jedan bar, odjeljci sa šest ili četiri sjedala, a osobito je atraktivan salonski vagon s pijaninom.

Na svojem putovanju Hrvatskom vlak je prometovao na relaciji Šapjane – Rijeka – Ogulin – Split. Luksuzni vlak večeras iz Splita dolazi u Zagreb, a iz Zagreba će sutra u 12.27 sati krenuti prema Sloveniji.

Sutra, 3. lipnja 2016. u 11.00 sati vlak će biti na 6. peronu Zagreb Glavnog kolodvora (kod zgrade Pošte). Novinarske ekipe kroz vlak će provesti Adrian Klarić iz agencije DNV Tours.

Vlak je krenuo iz Frankfurta i nastavio vožnju na relaciji Salzburg – Bled – Ljubljana – Postojna – Rijeka – Split – Vrhovine (Plitvička jezera) – Zagreb. Nakon sutrašnjeg polaska iz Zagreba, vlak će se zaustaviti na jezeru Bled, a potom nastaviti vožnju do Münchena. Vlakom je u Hrvatsku stiglo više od 200 gostiju iz Njemačke i Švicarske, koji su uz prirodne ljepote koje su razgledali iz vlaka, vrijeme provodili i u obilasku Splita, Plitvičkih jezera i Zagreba.

Prijevoz vlakom organizira turistička agencija DNV Tours u suradnji sa željezničkim putničkim operaterima iz Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske.
/vlakovi.hr/

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Poništena 202 otkaza u HŽ Cargu

Postaj by borna on sub 17 ruj 2016 - 13:32


Sindikat željezničara Hrvatske (SŽH) izvojevao je povijesnu pobjedu, srušivši sudskim putem nelegalno izabrano radničko vijeće u HŽ Cargu koje je za svog mandata donijelo niz odluka vezanih uz restrukturiranje poduzeća, primjerice o odlasku 202 radnika

Koliko je poznato, to je prva takva presuda donesena od kada je zakonski reguliran rad radničkih vijeća. Pravomoćnu presudu Županijskog suda u Zagrebu kojim su poništeni, od strane poslodavca organizirani, izvanredni izbori za radničko vijeće HŽ Carga, održani u studenom prošle godine, potvrdio je i Vrhovni sud, piše Novi list.

Sve odluke i akti koje je Uprava donijela kroz postupak savjetovanja s nelegalnim radničkim vijećem stavljeni su van snage.

Cijela zavrzlama oko radničkog vijeća u HŽ Cargu posljedica je restrukturiranja nekadašnjeg HŽ Holdinga i gašenja bivše HŽ Vuče koja je podijeljena između HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza. Spor je nastao na relaciji sindikata koji djeluju u Cargu i koji nakon isteka manda radničkog vijeća u tom poduzeću nisu uspjeli postići dogovor o izborima za nove članove tog tijela.

Stoga je SŽH u travnju prošle godine raspisao izbore za članove radničkog vijeća te o cijelom tijeku događanja redovito izvještavao poslodavca, a koncem svibnja je i formirano radničko vijeće.

U međuvremenu je i drugi sindikat koji djeluje u poduzeću raspisao izbore za radničko vijeće, a odluka o formiranju tog radničkog vijeća poništena je odlukom suda u lipnju prošle godine.

Poslodavac HŽ Cargo nije priznao legalno izabrano radničko vijeće, niti je slušao upozorenja sindikata, te je sam u studenom prošle godine proveo izbor za članove tog tijela. Da je poslodavac postupio krivo i da je poduzeće od svibnja imalo Glavnog radničkog vijeće s legitimitetom utvrdio je sud.
/tportal.hr/

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Tehnička vlada pokrpala kredit za otkaze u HŽ Cargu

Postaj by borna on sub 17 ruj 2016 - 13:35

(ovo je trebalo ići prije gornjeg članka jer je iz 27.6., nekako mi je promaklo...)

Vlada je danas u ponedjeljak održala telefonsku sjednicu na kojoj je kojoj je donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o davanju suglasnosti društvu HŽ Cargo za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke (HPB) i Croatia banke d. d. radi financijske konsolidacije i zbrinjavanja radnika, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske


Naime, na sjednici održanoj 10. travnja 2014. Vlada je dala suglasnost društvu HŽ Cargo za kreditno zaduženje kod Hrvatske poštanske banke i Croatia banke u ukupnom iznosu od 250 milijuna kuna, od čega u svrhu financijske konsolidacije 120 milijuna kuna i za financiranja zbrinjavanja viška radnika u iznosu od 130 milijuna kuna, koje se osiguralo državnim jamstvom u ukupnom iznosu, navodi se u priopćenju.

Vlada je na sjednici održanoj 30. srpnja 2015. dala suglasnost društvu HŽ Cargo za reprogram istog kreditnog zaduženja u ukupnom iznosu od 250 milijuna kuna te se I. Dodatak Ugovora o kratkoročnom kreditu između HŽ Carga i HPB-a i Croatia banke osigurao također jamstvom RH.

Društvo se još uvijek nalazi u procesu restrukturiranja i financijske konsolidacije te se suočilo s nemogućnošću vraćanja kratkoročnog kredita. Banke nisu izvršile prisilnu naplatu budući da je Društvo pokrenulo pregovore s bankama kako bi refinanciralo postojeću glavnicu kratkoročnog kredita u dugoročni kredit. Time se neće povećati kreditna zaduženost Društva, niti će se ugroziti održivost jer Društvo ima likvidni potencijal koji omogućava plaćanje mjesečnih anuiteta dugoročnog kredita.
/tportal.hr/

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

EPP želi svima koji napune 18 pokloniti kartu za putovanje vlakom

Postaj by borna on čet 6 lis 2016 - 18:40


Svaki tinejdžer u Europi trebao bi za 18. rođendan dobiti besplatnu željezničku kartu koja bi mu trebala omogućiti da mjesec dana besplatno putuje vlakom po kontinentu. Upravo tako glasi prijedlog najjače grupe u Europskom parlamentu – Europskih pučana (EPP, grupa kojoj pripada i HDZ Andreja Plenkovića). Članovi EPP-a vjeruju kako bi taj potez ojačao osjećaj pripadnosti Europi, dok razni euroskeptici u Parlamentu napadaju prijedlog kao golemi i nepotrebni trošak. Besplatna mjesečna Inter Rail karta trebala bi vrijediti na željezničkim linijama u 30 europskih zemalja, uključujući i rute kroz švicarske Alpe i norveške fjordove.
/vlakovi.hr/
Ovo sam tu stavio da ne otvaram novu temu....imade li netko ideju kako da postanem ponovo 18-godišnjak i da se naputujem do mile volje? kul

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on čet 6 lis 2016 - 22:10

borna je napisao/la:... imade li netko ideju kako da postanem ponovo 18-godišnjak i da se naputujem do mile volje? kul
Imam bolju ideju: Skupo prodaj Bembaru nekom krkanu iz Piškorevaca, kupi si polovnog Forda, a za ostatak love putuj na normalan način!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.
Sunger meteo

Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8072
Age : 68
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by borna on pet 7 lis 2016 - 7:44

Hvala lijepo no nebih išao sa konja na magarca!
Ovaj me sasvim lijepo služi, ne kvari se i malo košta zahvaljujući plinu- godišnji prosjek potrošnje je oko 14 litara/100 km što znači
da me košta kao neki maali autić koji troši do 5,5 lit benzina. Jedino me pri registraciji malo više iscijede no to je jednom godišnje.
/kad bih takav mali autić tovario toliko koliko BMW podnesei probao tjerati kao što ide veliki (nemoguće) taj mali bi trošio dva puta
više i brzo bi izdahnuo/

borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 3618
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Sponsored content Today at 14:45


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 20 / 20. Previous  1 ... 11 ... 18, 19, 20

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

Započni novu temu   Odgovori na temu
 
Permissions in this forum:
Moľeą odgovarati na postove.