HŽ u tisku

Stranica 21 / 21. Previous  1 ... 12 ... 19, 20, 21

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

HRVATSKA U 21. STOLJEĆU - Vlak iz Splita vozio 13 sati do Zagreba! Putnici su ogorčeni i iscrpljeni...

Postaj by kiki273 on sub 1 srp 2017 - 12:37

Vlak koji je sinoć krenuo iz Splita u 21.44 sati stigao je u Zagreb u subotu nešto prije 11 sti. Ta vijest preplavila je društvene mreže i medije.

Putnici tvrde da su satima čekali u Perušiću na zamjenu lokomotive i da je najgore to što među putnicima ima dosta djece. Vlak je trebao stići u Zagreb desetak minuta prije 6 sati ujutro. Međutim u 10 i 30 vlak je još bio na putu.

'Ovo je sramota', 'žalosno je da ovo moramo prolaziti po ekstremnoj vrućini', 'tužit ću ih', samo su neki od komentara ogorčenih putnika.

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
avatar
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 42
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by DD on sub 1 srp 2017 - 20:31

Hahaha...ekstremna vrućina,a vozili se po noći lud od smijeha
avatar
DD

Broj postova : 233
Lokacija : RIJEKA
Registration date : 20.07.2011

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on sub 1 srp 2017 - 21:04

Bilo male djece... Da, i? A da su bili s roditeljima u autu koji se zbog nesreće na cesti zaglavio pred sv. Rokom?
Apsolutno nemam razumijevanja za ljude koji s malom djecom kreću na put se nedovoljnim količinama vode (eventualno s litrom Coca-cole). Njih bi trebalo tužiti

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8683
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by borna on sub 1 srp 2017 - 21:22

Slažem se no zasigurno je da putnicima-patnicima toga vlaka više nikada neće pasti na pamet da se voze vlakom! Evil or Very Mad
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4370
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on ned 2 srp 2017 - 21:56

Piše danas Sanja Modrić u lokalnom kupusnom listiću:

PONEDJELJAK: Šaljivčine iz HŽ-a

Državna tvrtka Hrvatske željeznice zbija drske šale s građanima. Dosjetili su se da je ljeto idealna prilika za akciju privlačenja što većeg broja putnika. Smislili su slogan »Vlakom prema moru«: s nama na Jadran, po diskontnim cijenama.

Šaljivčine iz HŽ-a prešutjeli su, međutim, ključnu informaciju o kvaliteti svojih usluga. A one su takve da će se na suludu avanturu putovanja Hrvatskim željeznicama odlučiti samo nesretnik koji nema pojma što ga čeka. Vlakovi su im uglavnom hrđava gvožđurija, kupei neodržavane podrtine, a prije ćeš stići na odredište romobilom, nego s njima. Od Varaždina do Splita 16 i po sati sa dva presjedanja. Od Osijeka do Šibenika pravo uživanje - 25 sati i promijeniš tri vlaka. Jučer je vlak iz Splita za Zagreb kasnio pet sati. Naravno, kakav je putnički promet, takav je i teretni.
Hrvatska kultura nasađivanja stranačkih uhljeba na glavne položaje u HŽ-u, kao i u druga javna poduzeća, dala je upravo takve rezultate kakve je morala dati.

Oko Božića su nam došli u posjet prijatelji Amerikanci na proputovanju po više europskih gradova. Iz Budumpešte će u Zagreb stići vlakom, čekam ih. Vlak kasni dva sata, dva puta im je nestajalo struje. U životu nisam popila kavu na tako odvratno prljavom i raspadnutom mjestu kao što je HŽ-ov kolodvorski kafić. A tek kad sam vidjela iz kakvog olinjalog vlaka izlaze, moj hrvatski ponos bio je bačen ravno u blato. Oni se nisu žalili, pristojni su ljudi, ali naprosto crkneš od sramote. Turistička zemlja, raj na zemlji, a vlakovi kao iz pretprošlog stoljeća. Ma kakav »Vlakom prema moru«, kakav popust na kartama, trebao bi HŽ plaćati ljudima da ih vozi kao stoku.

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8683
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Uz sve priče o HŽ-u jedna je ipak najbizarnija; vlak Osijek-Zagreb danas vozi sat dulje nego 1990.

Postaj by borna on uto 18 srp 2017 - 8:26Drago Hedl je usporedio stare željezničke redove vožnji s današnjima- Link


avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4370
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on uto 18 srp 2017 - 9:26

Krajem 60-ih godina putovalo se od Rijeke do Zagreba Gomulkom 3 sata i dvajespet dekika. Danas, ako sastavi četiri sata po voznom redu bez zakašnjenja, misliš da je državni blagdan!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8683
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Državne željezničke tvrtke grcaju u dugovima, bez subvencija bi propale

Postaj by borna on uto 19 ruj 2017 - 15:42Državna željeznička poduzeća neuspješno su restrukturirana i to je uz svjetsku financijsku krizu glavni razlog njihove složene financijske situacije, pri čemu njihove dugove podmiruje država, a individualne odgovornosti za poslovanje gotovo da i nema, tvrde stručnjaci Instituta za javne financije (IJF) Anto Bajo i Marko Primorac u publikaciji "Restrukturiranje željezničkih poduzeća u vlasništvu RH"
Upozoravajući da željeznička poduzeća zadnjih deset godina uglavnom završavaju s gubitkom, nekad i većim od milijarde kuna, autorski IJF-ov dvojac navodi da se restrukturiranje trebalo temeljiti na realnom planu, s konkretnim i ostvarivim ciljevima zasnovanim na boljem predviđanju promjena.

Umjesto toga, stječe se dojam da je od 2006. godine, kad je restrukturiranje počelo unutar pristupnih pregovora s EU-om, veći naglasak na formalno-pravnim promjenama zbog usklađivanja s EU-om, nego na stvarnoj potrebi restrukturiranja, kaže se u studiji.

Zaključuje se da ciljevi restrukturiranja od 2012. do 2016. godine nisu ostvareni, a likvidnost poduzeća je slabija nego prije početka restrukturiranja.

Na temelju podataka iz računa dobiti i gubitka i bilanci od 2011. do 2015. godine, Bajo i Primorac iznose kako gubitak grupe HŽ-ovih poduzeća u 2012. i 2013. godini iznosi više od milijarde kuna, ali da su gubici od 2014. godine značajno smanjeni. Ukupni prihodi i rashodi smanjeni su za oko 1,3 milijarde kuna, a najveći pad rashoda ostvario je HŽ Cargo. Od 2011. do 2015. ukupni prihodi pali su s 5,1 na 4,3 milijarde kuna na razini grupe, uglavnom zbog smanjenja transfera iz državnog proračuna i prihoda od prodaje, dok su prihodi iz državnog proračuna oko pola milijarde kuna godišnje.

Ukupne obveze željezničkih poduzeća u 2015. iznose šest milijardi kuna, od čega je trećina kratkoročnih obveza.

Kaže se i da su željeznička poduzeća u vlasništvu države zabilježila značajan pad prometa prevezenih putnika i robe, te su željeznice sve manje značajne zbog veće atraktivnosti cestovnog prometa, slabog stanja infrastrukture, niske razine investicija, teškoća u prometu uzrokovanih remontima pruga te spore i neadekvatne organizacijske transformacije javnih željezničkih društava


Unatoč činjenici da HŽ drži gotovo 99 posto tržišta, u posljednjih 10 godina prijevoz robe smanjen je za 39 posto, navodi se, dok se kod putničkog prometa u razdoblju od 2010. do 2012. bilježi gotovo 40 posto manje putnika, kada su iz obračuna isključene subvencionirane karte (besplatne karte učenicima, studentima i drugim socijalno ugroženim skupinama).

To se odražava i na njihovo slabo financijsko poslovanje, konstatira se u analizi.

Državne subvencije i dalje presudne

Željeznice su pored brodogradilišta i cesta treći najveći korisnik državnih potpora, jamstava i subvencija.

Od 2006. do 2015. sektoru željeznica dodijeljene su potpore od 8,7 milijardi kuna, a ukupne državne potpore redovito su godišnje premašivale 700 milijuna kuna.


U razdoblju od 2000. do 2015. odobreno je državnih jamstava za taj sektor u visini od 12,64 milijardi kuna, uglavnom za financiranje konsolidacije, modernizacije i restrukturiranja te za investicijske projekte, kaže se u studiji.

Ocjenjuje se da obveze i dugovi željezničkih poduzeća u vlasništvu države utječu na rast javnog duga i proračunskog deficita - obveze željezničkih društava u vlasništvu RH od 2005. do 2015. pridonijele su povećanju javnog duga za 8,4 milijardi kuna, a one izravno povećavaju javni dug Hrvatske za otprilike 1,3 posto BDP-a.

"Nažalost, visoka razina potpora i obveza željezničkih društava se ne smanjuje, što je odraz nemogućnosti vlada i uprava da provedu cjeloviti proces restrukturiranja", kaže se u analizi.

"Po svemu sudeći, državne željeznice ostaju financijski uteg oko vrata države, čak i ako se osigura nastavak restrukturiranja", kažu IJF-ovi analitičari.


Država plaća, odgovornosti gotovo i nema

Vladi preporučuju smanjenje udjela državnih subvencija za željeznički sektor i značajno poboljšanje upravljanja imovinom, povećanje udjela EU-ovih fondova u financiranju investicija u infrastrukturu te preusmjeravanje sredstava iz zajmova s cestogradnje u željezničku infrastrukturu, posebno u strateške pravce.

Pored toga, smatraju kako treba značajno revidirati politiku plaća u željezničkim poduzećima i realnije utvrditi stvarne troškove zaposlenih, riješiti se velikih zaliha, restrukturirati povezana društva, odrediti rok njihove privatizacije i odlučiti koji će dio ostati u vlasništvu države.

Autori napominju da su se društva matice i uprave novih društava "izgubile u statusnim promjenama koje su dovele do niza novih međusobnih potraživanja i obveza nastalih podjelama imovine". Rezultat je veći boj pravnih sporova i lanac nepodmirenih obveza, za što se račun podnosi državi, a individualne odgovornosti za rezultate poslovanja i restrukturiranja gotovo nema, zaključuje se u studiji.

"Velike i učestale organizacijske promjene negativno se odražavaju na stabilnost i financijsko poslovanje te vođenje razborite poslovne politike društva", konstatira se u analizi IJF.
/hina, tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4370
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

PUTOVANJE IZ NOĆNE MORE

Postaj by kiki273 on pon 9 lis 2017 - 11:41

MLADI PAR IZ OSIJEKA ŠOKIRAN SVOJIM ISKUSTVOM 'Krenuli smo vlakom iz Rijeke prema Osijeku. Takvu agoniju još nikad nismo nigdje doživjeli...'

Ukrcali su se u Rijeci, u Zagrebu presjeli do Vrbovca otkuda su autobusom krenuli do Križevaca, presjeli na vlak za Koprivnicu, pa napokon ušli u vlak za Osjek...

Da su Hrvatske željeznice i njihove usluge često na tapeti ogorčenih putnika nije novost, a mladi par iz Osijeka redakciji Jutarnjeg javio se s još jednom negativnom pričom u nizu. I.K. (34) iz Osijeka i njegova djevojka kažu kako su doživjeli iznimno neugodno iskustvo na putovanju vlakom, na koje su 1. rujna krenuli biciklima.

Naime, kupili su povratne karte za relaciju Osijek-Rijeka i za njih i za bicikle te su do odredišta sretno stigli jedinim vlakom koji prevozi bicikle. Problem je nastao kad su se istim putem trebali vratiti natrag u Osijek.

- Kada smo došli na kolodvor u Rijeku, žena na šalteru je rekla mojoj djevojci kako vlak za Osijek, koji jedini prevozi bicikle, može prevesti naše bicikle samo do Zagreba bez obzira što imamo povratnu kartu za bicikle i za nas do Osijeka. Dodala je kako zbog radova jedino nedjeljom vlak može prevesti bicikle do Osijeka - počinje priču strastveni biciklist i ističe kako im, kada su kupovali kartu, to nitko nije napomenuo.

- Zar bi trebali biti tjedan dana na kolodvoru kako bi došli do Osijeka s biciklima, neovisno o tome što imamo kartu? - pita se ogorčeni Osječanin pa nastavlja: - Mi smo svejedno došli ujutro na taj vlak te nam je kontrolor rekao kako ipak možemo prevesti bicikle.

No, tek tada je počela naša agonija: umjesto u vlaku s jednim presjedanjem završili su putovanje s čak četiri presjedanja.

- Ušli smo u Rijeci na vlak te su nam rekli kako presjedamo u Zagrebu. U Zagrebu smo zajedno s biciklima cijelo vrijeme stajali u vlaku za Budimpeštu iz kojeg smo opet morali izaći u Vrbovcu - priča I.K. koji je tada doživio, kako kaže, potpuni šok.

- Silazimo s kolodvora, krećemo prema autobusima te vidimo da su već popunjeni i da dolje za prtljagu nema mjesta jer su vozači samo pobacali stvari, a ne i složili. Kada smo ih pitali kuda da stavimo bicikle, odgovorili su man da da nemaju pojma te počeli psovati 'Jeb***i vas bicikli', 'Idite pješice' i slične stvari.

- Nakon vrijeđanja ipak su odlučili napraviti mjesta te stavili bicikle unutra, iako ih nisu zaštitili. Vozili su nas do Križevaca gdje smo ponovno vadili bicikle koji su bili oštećeni na nekoliko mjesta.

Potom su ušli u vlak za Koprivnicu te tamo ponovno morali izaći i ući u drugi vlak. Tu je uslijedila nova drama: - Nismo još stigli iznijeti stvari i bicikle kada je kontrolor počeo zviždati da vlak krene. Djevojka je otrčala da im kaže da pričekaju! Nakon toga su nam pomogli da unesemo bicikle te smo krenuli za Osijek - ispričao je svoje iskustvo s HŽ-om i napomenuo:

- Ovako nešto još nisam nigdje doživio, a proputovao sam biciklom čitavu Europu!

Izvor: Jutarnji

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
avatar
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5590
Age : 42
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 21 / 21. Previous  1 ... 12 ... 19, 20, 21

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.