HŽ u tisku

Stranica 21 / 21. Previous  1 ... 12 ... 19, 20, 21

Prethodna tema Sljedeća tema Go down

HRVATSKA U 21. STOLJEĆU - Vlak iz Splita vozio 13 sati do Zagreba! Putnici su ogorčeni i iscrpljeni...

Postaj by kiki273 on sub 1 srp 2017 - 12:37

Vlak koji je sinoć krenuo iz Splita u 21.44 sati stigao je u Zagreb u subotu nešto prije 11 sti. Ta vijest preplavila je društvene mreže i medije.

Putnici tvrde da su satima čekali u Perušiću na zamjenu lokomotive i da je najgore to što među putnicima ima dosta djece. Vlak je trebao stići u Zagreb desetak minuta prije 6 sati ujutro. Međutim u 10 i 30 vlak je još bio na putu.

'Ovo je sramota', 'žalosno je da ovo moramo prolaziti po ekstremnoj vrućini', 'tužit ću ih', samo su neki od komentara ogorčenih putnika.

______________________________________
U Finskoj, Švedskoj i Norveškoj zimsko razdoblje traje do 31.3. Hrvatska kao da je u polarnom krugu, pa zimsko razdoblje traje do 15.4.
avatar
kiki273
Administrator
Administrator

Broj postova : 5581
Age : 42
Lokacija : Rijeka
Registration date : 28.02.2008

http://vlakovi-ri-hr.4rumer.com

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by DD on sub 1 srp 2017 - 20:31

Hahaha...ekstremna vrućina,a vozili se po noći lud od smijeha
avatar
DD

Broj postova : 223
Lokacija : RIJEKA
Registration date : 20.07.2011

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on sub 1 srp 2017 - 21:04

Bilo male djece... Da, i? A da su bili s roditeljima u autu koji se zbog nesreće na cesti zaglavio pred sv. Rokom?
Apsolutno nemam razumijevanja za ljude koji s malom djecom kreću na put se nedovoljnim količinama vode (eventualno s litrom Coca-cole). Njih bi trebalo tužiti

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8639
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by borna on sub 1 srp 2017 - 21:22

Slažem se no zasigurno je da putnicima-patnicima toga vlaka više nikada neće pasti na pamet da se voze vlakom! Evil or Very Mad
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4127
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on ned 2 srp 2017 - 21:56

Piše danas Sanja Modrić u lokalnom kupusnom listiću:

PONEDJELJAK: Šaljivčine iz HŽ-a

Državna tvrtka Hrvatske željeznice zbija drske šale s građanima. Dosjetili su se da je ljeto idealna prilika za akciju privlačenja što većeg broja putnika. Smislili su slogan »Vlakom prema moru«: s nama na Jadran, po diskontnim cijenama.

Šaljivčine iz HŽ-a prešutjeli su, međutim, ključnu informaciju o kvaliteti svojih usluga. A one su takve da će se na suludu avanturu putovanja Hrvatskim željeznicama odlučiti samo nesretnik koji nema pojma što ga čeka. Vlakovi su im uglavnom hrđava gvožđurija, kupei neodržavane podrtine, a prije ćeš stići na odredište romobilom, nego s njima. Od Varaždina do Splita 16 i po sati sa dva presjedanja. Od Osijeka do Šibenika pravo uživanje - 25 sati i promijeniš tri vlaka. Jučer je vlak iz Splita za Zagreb kasnio pet sati. Naravno, kakav je putnički promet, takav je i teretni.
Hrvatska kultura nasađivanja stranačkih uhljeba na glavne položaje u HŽ-u, kao i u druga javna poduzeća, dala je upravo takve rezultate kakve je morala dati.

Oko Božića su nam došli u posjet prijatelji Amerikanci na proputovanju po više europskih gradova. Iz Budumpešte će u Zagreb stići vlakom, čekam ih. Vlak kasni dva sata, dva puta im je nestajalo struje. U životu nisam popila kavu na tako odvratno prljavom i raspadnutom mjestu kao što je HŽ-ov kolodvorski kafić. A tek kad sam vidjela iz kakvog olinjalog vlaka izlaze, moj hrvatski ponos bio je bačen ravno u blato. Oni se nisu žalili, pristojni su ljudi, ali naprosto crkneš od sramote. Turistička zemlja, raj na zemlji, a vlakovi kao iz pretprošlog stoljeća. Ma kakav »Vlakom prema moru«, kakav popust na kartama, trebao bi HŽ plaćati ljudima da ih vozi kao stoku.

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8639
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Uz sve priče o HŽ-u jedna je ipak najbizarnija; vlak Osijek-Zagreb danas vozi sat dulje nego 1990.

Postaj by borna on uto 18 srp 2017 - 8:26Drago Hedl je usporedio stare željezničke redove vožnji s današnjima- Link


avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4127
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Pfaff on uto 18 srp 2017 - 9:26

Krajem 60-ih godina putovalo se od Rijeke do Zagreba Gomulkom 3 sata i dvajespet dekika. Danas, ako sastavi četiri sata po voznom redu bez zakašnjenja, misliš da je državni blagdan!

______________________________________
Količina inteligencije na svijetu je konstantna,
jedino se povećava broj ljudi.


avatar
Pfaff
Administrator
Administrator

Broj postova : 8639
Age : 69
Lokacija : Rijeka
Registration date : 17.03.2008

[Vrh] Go down

Državne željezničke tvrtke grcaju u dugovima, bez subvencija bi propale

Postaj by borna Yesterday at 15:42Državna željeznička poduzeća neuspješno su restrukturirana i to je uz svjetsku financijsku krizu glavni razlog njihove složene financijske situacije, pri čemu njihove dugove podmiruje država, a individualne odgovornosti za poslovanje gotovo da i nema, tvrde stručnjaci Instituta za javne financije (IJF) Anto Bajo i Marko Primorac u publikaciji "Restrukturiranje željezničkih poduzeća u vlasništvu RH"
Upozoravajući da željeznička poduzeća zadnjih deset godina uglavnom završavaju s gubitkom, nekad i većim od milijarde kuna, autorski IJF-ov dvojac navodi da se restrukturiranje trebalo temeljiti na realnom planu, s konkretnim i ostvarivim ciljevima zasnovanim na boljem predviđanju promjena.

Umjesto toga, stječe se dojam da je od 2006. godine, kad je restrukturiranje počelo unutar pristupnih pregovora s EU-om, veći naglasak na formalno-pravnim promjenama zbog usklađivanja s EU-om, nego na stvarnoj potrebi restrukturiranja, kaže se u studiji.

Zaključuje se da ciljevi restrukturiranja od 2012. do 2016. godine nisu ostvareni, a likvidnost poduzeća je slabija nego prije početka restrukturiranja.

Na temelju podataka iz računa dobiti i gubitka i bilanci od 2011. do 2015. godine, Bajo i Primorac iznose kako gubitak grupe HŽ-ovih poduzeća u 2012. i 2013. godini iznosi više od milijarde kuna, ali da su gubici od 2014. godine značajno smanjeni. Ukupni prihodi i rashodi smanjeni su za oko 1,3 milijarde kuna, a najveći pad rashoda ostvario je HŽ Cargo. Od 2011. do 2015. ukupni prihodi pali su s 5,1 na 4,3 milijarde kuna na razini grupe, uglavnom zbog smanjenja transfera iz državnog proračuna i prihoda od prodaje, dok su prihodi iz državnog proračuna oko pola milijarde kuna godišnje.

Ukupne obveze željezničkih poduzeća u 2015. iznose šest milijardi kuna, od čega je trećina kratkoročnih obveza.

Kaže se i da su željeznička poduzeća u vlasništvu države zabilježila značajan pad prometa prevezenih putnika i robe, te su željeznice sve manje značajne zbog veće atraktivnosti cestovnog prometa, slabog stanja infrastrukture, niske razine investicija, teškoća u prometu uzrokovanih remontima pruga te spore i neadekvatne organizacijske transformacije javnih željezničkih društava


Unatoč činjenici da HŽ drži gotovo 99 posto tržišta, u posljednjih 10 godina prijevoz robe smanjen je za 39 posto, navodi se, dok se kod putničkog prometa u razdoblju od 2010. do 2012. bilježi gotovo 40 posto manje putnika, kada su iz obračuna isključene subvencionirane karte (besplatne karte učenicima, studentima i drugim socijalno ugroženim skupinama).

To se odražava i na njihovo slabo financijsko poslovanje, konstatira se u analizi.

Državne subvencije i dalje presudne

Željeznice su pored brodogradilišta i cesta treći najveći korisnik državnih potpora, jamstava i subvencija.

Od 2006. do 2015. sektoru željeznica dodijeljene su potpore od 8,7 milijardi kuna, a ukupne državne potpore redovito su godišnje premašivale 700 milijuna kuna.


U razdoblju od 2000. do 2015. odobreno je državnih jamstava za taj sektor u visini od 12,64 milijardi kuna, uglavnom za financiranje konsolidacije, modernizacije i restrukturiranja te za investicijske projekte, kaže se u studiji.

Ocjenjuje se da obveze i dugovi željezničkih poduzeća u vlasništvu države utječu na rast javnog duga i proračunskog deficita - obveze željezničkih društava u vlasništvu RH od 2005. do 2015. pridonijele su povećanju javnog duga za 8,4 milijardi kuna, a one izravno povećavaju javni dug Hrvatske za otprilike 1,3 posto BDP-a.

"Nažalost, visoka razina potpora i obveza željezničkih društava se ne smanjuje, što je odraz nemogućnosti vlada i uprava da provedu cjeloviti proces restrukturiranja", kaže se u analizi.

"Po svemu sudeći, državne željeznice ostaju financijski uteg oko vrata države, čak i ako se osigura nastavak restrukturiranja", kažu IJF-ovi analitičari.


Država plaća, odgovornosti gotovo i nema

Vladi preporučuju smanjenje udjela državnih subvencija za željeznički sektor i značajno poboljšanje upravljanja imovinom, povećanje udjela EU-ovih fondova u financiranju investicija u infrastrukturu te preusmjeravanje sredstava iz zajmova s cestogradnje u željezničku infrastrukturu, posebno u strateške pravce.

Pored toga, smatraju kako treba značajno revidirati politiku plaća u željezničkim poduzećima i realnije utvrditi stvarne troškove zaposlenih, riješiti se velikih zaliha, restrukturirati povezana društva, odrediti rok njihove privatizacije i odlučiti koji će dio ostati u vlasništvu države.

Autori napominju da su se društva matice i uprave novih društava "izgubile u statusnim promjenama koje su dovele do niza novih međusobnih potraživanja i obveza nastalih podjelama imovine". Rezultat je veći boj pravnih sporova i lanac nepodmirenih obveza, za što se račun podnosi državi, a individualne odgovornosti za rezultate poslovanja i restrukturiranja gotovo nema, zaključuje se u studiji.

"Velike i učestale organizacijske promjene negativno se odražavaju na stabilnost i financijsko poslovanje te vođenje razborite poslovne politike društva", konstatira se u analizi IJF.
/hina, tportal.hr/
avatar
borna
Moderator
Moderator

Broj postova : 4127
Lokacija : zagreb
Registration date : 16.11.2010

[Vrh] Go down

Re: HŽ u tisku

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

Stranica 21 / 21. Previous  1 ... 12 ... 19, 20, 21

Prethodna tema Sljedeća tema [Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.